Obama şi Suu Kyi fac apel pentru alegeri libere în Birmania


Preşedintele american Barack Obama şi Aung San Suu Kyi ţin o conferinţă de presă după întâlnirea lor la reşedinţa dânsei din Yangon, 14 noiembrie 2014.
Preşedintele american Barack Obama şi Aung San Suu Kyi ţin o conferinţă de presă după întâlnirea lor la reşedinţa dânsei din Yangon, 14 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Stând alături de simbolul democraţiei birmaneze Aung San Suu Kyi, preşedintele american Barack Obama a declarat vineri că legea prin care i se interzice acesteia să devină preşedinte ale ţării “nu are niciun sens.”

Barack Obama şi Aung San Suu Kyi, ambii laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, s-au întâlnit vineri la locuinţa opozantei, loc emblematic unde aceasta şi-a petrecut ani de zile în domiciliu forţat, înainte de autodizolvarea, în 2011, a juntei militare care s-a aflat la putere timp de jumătate de secol.

A fost cea mai clară declaraţie pe care Obama a făcut-o despre viitorul politic al lui Suu Kyi, cerând să se facă schimbări care să îi permită acesteia să candideze pentru preşedinţie.

Washingtonul a făcut presiuni pentru mai multe schimbări în Birmania, unde reformele politice şi economice lansate în urmă cu doi ani par să se fi blocat. Dar SUA au semnalat că doresc să lase tranziţia să prindă o formă, evitând să impună cereri specifice.

Suu Kyi are interdicţie să candideze la următoarele alegeri prezidenţiale pentru că cei doi fii ai săi sunt cetăţeni străini. “Din punctul de vedere al democraţiei, nu este corect să faci discriminări împotriva unei anumite persoane”, a declarat ea.

Mulţi cred că legea asupra candidaţilor prezidenţiali a fost scrisă intenţionat împotriva lui Suu Kyi. Suu Kyi rămâne foarte populară şi partidul acesteia – care a câştigat alegerile din 1990 ignorate de armată – ar putea să aibă rezultate bune la alegerile de anul viitor.

Suu Kyi a negat că a avut neînţelegeri cu SUA în ceea ce priveşte procesul de tranziţie ce se derulează în Birmania, adăugând că acest proces de reformă s-a lovit de mici probleme ce pot fi depăşite şi negociate cu ajutorul “înţelegerii, dedicării şi suportului prietenilor noştri din jurul lumii.”

“Când Birmania va deveni o democraţie pe deplin funcţională în conformitate cu dorinţa poporului, atunci vom fi capabili să stăm în mijlocul prietenilor care ne-au ajutat să ajungem acolo, Statele Unite fiind printre principalii prieteni”, a declarat aceasta.

Este a doua oară când Obama vizitează Birmania, unde a participat joi la un summit regional, cu care ocazie a avut o întâlnire bilaterală cu preşedintele Thein Sein. După întâlnirea de joi, Obama a declarat că este optimist în ceea ce priveşte schimbarea politică din Birmania, dar că mai sunt multe de făcut.

Birmania a început să iasă de sub statutul internaţional de paria în 2011 când liderii militari au instalat un guvern cvasi-civil şi au lansat o serie de reforme după aproape o jumătate de secol de conducere brutală a ţării.

Dar esenţa puterii încă se află în mâinile armatei şi acest lucru trebuie remediat pe măsură ce ţara se îndreaptă spre o democraţie deplină, a spus Obama unui grup de legiuitori birmanezi la întâlnirea care a avut loc joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe