Obama şi Cameron îşi exprimă poziţia comună privind criza din Ucraina

Premierul britanic David Cameron împreună cu preşedintele american Barack Obama.
Premierul britanic David Cameron împreună cu preşedintele american Barack Obama. (Chip Somodevilla / Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au afişat o poziţie unită de sprijin pentru Ucraina în faţa Rusiei, într-un articol de opinie publicat joi de cotidianul The Times, preluat de France Presse.

'Rusia a încălcat regulile cu anexarea sa ilegală şi autoproclamarea Crimeii şi prin trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean ce ameninţă şi subminează fundamentele unui stat suveran', au scris cei doi conducători.

'În contextul în care Rusia încearcă să forţeze un stat suveran să renunţe la dreptul său la democraţie şi care îi stabileşte viitorul cu arma, noi trebuie să sprijinim dreptul Ucrainei de a-şi stabili propriul său viitor democratic şi să ne continuăm eforturile pentru a consolida mijloacele (de răspuns ale) Ucrainei', conform aceleiaşi surse.

Acest articol, publicat cu scurtă vreme înainte de începutul summitului NATO, afirmă că Alianţa ar trebui să îşi formeze rapid o prezenţă 'permanentă' în Europa de Est sprijinită de o forţă de reacţie rapidă compusă din forţe speciale terestre, aeriene şi maritime care să poată 'fi desfăşurate rapid oriunde în lume'.

Pe de altă parte, Obama şi Cameron fac apel la celelalte membre NATO să îşi respecte obiectivul propus de a aloca cel puţin 2% din PIB cheltuielilor de apărare pentru a arăta că 'hotărârea noastră colectivă este mai solidă ca niciodată'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe