Obama se face că plouă când Stoltenberg îi cere să discute despre ameninţarea rusă

Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013
Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013 (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

În ciuda intensificării activităţii militare ruseşti în zona Baltică, preşedintele american Barack Obama pare să nu îşi găsească timp pentru a se întâlni cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în Washington pentru 3 zile.

Obama aparent a decis să îl ignore pe Stoltenberg, al cărui birou a cerut o întâlnire cu liderul american cu mult timp înainte să ajungă la Washington. Cererea a rămas fără răspuns din partea Casei Albe.

Liderul american este acuzat în ultima vreme că se întâlneşte mai degrabă cu adversaii săi,decât cu aliaţii. Ultimul caz în acest sens este cel al premierului israelian Banjamin Netanyahu, împotriva căruia administraţia SUA s-a implicat inclusiv în campania electorală.

Stoltenberg, de două ori premier al Norvegiei, s-a întâlnit luni cu premierul canadian Stephen Harper pentru a discuta despre viitorul summit NATO, despre ameninţarea tot mai mare din partea Statului Islamic la nivel global şi despre agresiunea Rusiei faţă de Ucraina, notează Bloomberg.

Kurt Volker, fost reprezentant permanent al SUA în cadrul NATO atât sub preşedintele George W. Bush cât şi sub Obama, a declarat că preşedintele SUA a încălcat o tradiţie veche: “Administraţia Bush a ţinut cu dinţii de o regulă: atunci când secretarul NATO vine în oraş, el va fi primit de preşedinte... tocmai pentru a nu-i submina autoritatea. Mi-este greu să cred că preşedintele Statelor Unite ale Americii nu a găsit timp să se întâlnească cu actualul secretar general al NATO, dat fiind faptul că această funcţie implică responsabilităţi imense.”

Şeful NATO este foarte conştient de patrulele tot mai dese ale bombardierelor ruseşti în spaţiul aerian european, de atacurile false asupra Marii Britanii şi Suedei, de incursiunile submarinelor ruseşti în apropierea apelor teritoriale letone sau de ameninţările Rusiei de a îndrepta rachete nucleare către navele de luptă daneze. Patrulele aeriene ruseşti au vizitat, de asemenea, şi navele de luptă americane, au zburat deasupra Guamului şi s-au apropiat de Los Angeles până în limita razei de acţiune a rachetelor de croazieră.

În plus, bombardierele strategice ruseşti au pătruns în aproximativ 16 zone de apărare aeriană din nord-vestul SUA într-o perioadă de 10 zile în august 2014 şi au desfăşurat exerciţii de atac lângă coasta Alaskăi. Aceste manevre au fost desfăşurate în condiţiile în care Rusia dezvolta noi rachete de croazieră pentru a-şi înarma bombardierele şi navele de luptă.

Stoltenberg se află la Washington în mare parte pentru Seminarul de Transformare al NATO, o şedinţă anuală care aduce la un loc conducerea organizaţiei, alături de experţi şi oficiali de top din ţara gazdă.

Analiştii politici consideră că, evitându-l intenţionat sau nu pe Stoltenberg, administraţia de la Casa Albă a pierdut o şansă perfectă pentru a-şi întări mesajul cu privire la ameninţările ce se manifestă pe plan mondial,.

S-ar putea ca preşedintele rus Vladimir Putin să înţeleagă din toată această situaţie următorul mesaj: relaţia dintre Casa Albă şi NATO este oarecum pe butuci, susţine publicaţia Bloomberg.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe