Obama: Rusia ar putea colabora în cele din urmă cu SUA în vederea soluţionării conflictului sirian

Obama a subliniat necesitatea unui răspuns diplomatic la conflictul continuu din Siria. El a făcut aceste remarci în timpul discuţiilor din Paris pentru climatul global, la care a participat şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat optimismul în privinţa unei viitoare colaborări ruso-americane în conflictul continuu din Siria, sugerând că Moscova şi-ar putea schimba în cele din urmă poziţia faţă de soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Obama a declarat reporterilor, în timpul unei conferinţe de presă desfăşurate marţi la summitul ONU pentru climat din Paris, că o schimbare a poziţiei Rusiei nu se va întâmpla totuşi peste noapte.

“Nu mă aştept să văd o schimbare de 180 de grade a strategiei lor în următoarele câteva săptămâni. Ei au investit [câţiva] ani în susţinerea lui Assad la putere. Va fi nevoie de ceva timp ca ei să îşi schimbe gândirea asupra chestiunii”, a declarat preşedintele american.

În plus, Obama a sugerat că preşedintele rus Vladimir Putin se va alia în cele din urmă cu SUA pe măsură ce aceasta îşi va intensifica campania de luptă împotriva organizaţiei Statul Islamic, care are o prezenţă puternică în Siria, conform Deutsche Welle.

Preşedintele american a precizat că, luând în considerare experienţa recentă din Afganistan, nu crede că omologul său rus ar dori să fie implicat într-un conflict civil neconcludent şi paralizant.

Assad reprezintă un element major de neînţelegere între liderii mondiali care doresc să găsească o soluţie pentru războiul care zguduie Siria de peste 4 ani. SUA, Franţa, Turcia şi alte state doresc ca Assad să fie înlăturat de la putere, în timp ce Rusia, Iranul şi alţi aliaţi de-ai lor doresc ca liderul sirian să rămână la conducerea ţării.

Tensiunile din regiune s-au amplificat puternic după ce Turcia a doborât în 24 noiembrie un bombardier rusesc în apropierea graniţei turco-siriene. Ankara a declarat că avionul rusesc a pătruns în spaţiul său aerian în ciuda avertizărilor transmise piloţilor ruşi de a-şi schimba cursul de zbor, în timp ce Moscova susţine că bombardierul său a fost doborât în spaţiul aerian al Siriei, fără să fi pătruns deloc în Turcia. În timpul summitului din capitala pariziană, Obama a cerut ambilor lideri să detensioneze situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe