Obama renunţă la diplomaţie şi îl atacă pe Trump la ONU

Aflat pe picior de plecare din Biroul Oval al Casei Albe, preşedintele american Barack Obama şi-a dat jos mănuşile şi l-a criticat pe candidatul prezidenţial republican Trump într-un discurs adresat celor prezenţi la Adunarea Generală a ONU în New York.
Preşedintele american Barack Obama se adresează Adunării Generale a ONU în 20 septembrie 2016, New York City, SUA.
Preşedintele american Barack Obama se adresează Adunării Generale a ONU în 20 septembrie 2016, New York City, SUA. (Captură Foto)

În timp ce s-a adresat marţi liderilor lumii la Adunarea Generală a ONU, preşedintele american Barack Obama şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-au criticat pe candidatul republican prezidenţial american Donald Trump, precum şi politica abordată de acesta.

La trei zile după ce a declarat că, de fapt, candidatura lui Trump la preşedinţie este o ameninţare pentru democraţia americană, Obama a declarat că, în timp ce globalizarea are lipsurile ei, răspunsul greşit vine mult “mai des din [tabăra de] dreapta” care doreşte să producă un “naţionalism agresiv, un populism brutal ... ce urmăreşte să restaureze ceea ce ei consideră a fi o perioadă mai bună şi mai simplă, lipsită de contaminarea din afară”.

Totuşi, Obama nu a menţionat numele lui Trump. El nu a spus “Să facem America măreaţă din nou”, dar nici nu a trebuit să spună acest lucru, deoarece l-a atacat rapid pe miliardarul republican pentru că a propus construirea unu zid la graniţa cu Mexicul.

“Astăzi, o naţiune înconjurată de ziduri va fi o închisoare”, a declarat Obama.

După ce şi-a terminat discursul, ultimul pe care l-a susţinut la ONU, Obama a primit aplauze semnificative din partea unei săli pline.

În ultimul an, Obama şi membri de rang înalt ai administraţiei sale au folosit mult timp pentru a analiza legăturile lui Trump cu liderii străini, încercând să îi reducă şansele de a ajunge preşedinte şi să îi convingă pe aceşti lideri că miliardarul republican nu reprezintă o schimbare în mentalitatea americană, pe care aceştia o consideră provocatoare de îngrijorări.