Obama: Israelul va fi lovit de rachete dacă SUA atacă Iranul

Preşedintele american Barack Obama (st) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Preşedintele american Barack Obama (st) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Preşedintele american Barack Obama aparent a avertizat liderii comunităţii evreieşti din Statele Unite că este posibil ca Israelul să fie lovit de rachete în cazul în care armata americană ar ataca Iranul, cerându-le să nu saboteze acordul nuclear încheiat cu Teheranul.

“Israelul va purta povara unei lovituri militare americane” împotriva Iranului, a declarat Obama liderilor principalelor organizaţii evreieşti din SUA, care au fost prezente marţi la o întâlnire la Casa Albă.

Întâlnirea a făcut parte dintr-un efort al administraţiei Obama de a obţine suport pentru acordul semnat în 14 iulie între marile puteri şi Iran.

Preşedintele Naţional Jewish Democratic Council, Greg Rosenbaum, care a fost unul dintre cei 20 de lideri care s-au întâlnit cu Obama, a declarat miercuri pentru Israel Radio că liderul american i-a avertizat că este posibil că Tel Avivul să fie lovit de rachete dacă acordul nuclear cu Iranul este blocat.

În ciuda criticilor, Obama a insistat în repetate rânduri că, în privinţa programului nuclear iranian, diplomaţia funcţionează mai bine decât acţiunea militară.

Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu se opune cu tărie acordului din 14 iulie.

Marţi, Netanyahu a încercat să convingă liderii comunităţii evreieşti din SUA că acordul nuclear pavează drumul Iranului către realizarea unei arme nucleare.

“Este momentul să ieşim în faţă şi să fim luaţi în considerare. Să ne opunem acestui acord periculos”, a declarat Netanyahu într-o teleconferinţă organizată de grupurile evreieşti din America de Nord.

“Nu mă opun acestui acord pentru că doresc război. Mă opun pentru că doresc să previn războiul. Şi acest acord va aduce războiul. Va declanşa o cursă a înarmării nucleare în regiune, care va hrăni terorismul şi agresiunea”, a adăugat premierul israelian.

“Nicio politică nu a ameninţat să divizeze comunitatea evreilor americani atât de mult precum [o face] acordul cu Iranul”, a mai declarat Rosenbaum, făcând referire la diviziunea care există în rândul evreilor din SUA în privinţa acordului nuclear iranian.

American Israel Public Affairs Committee, cel mai mare grup de lobby israelian din SUA, trimite sute de lobbişti la Capitol Hill pentru a încerca să convingă legiuitorii americani să voteze împotriva acordului. Congresul SUA va vota acordul în luna septembrie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe