Obama învinuieşte retorica agresivă pentru violenţele de la mitingurile lui Trump

După violenţele care au avut loc în Chicago la unul dintre mitingurile electorale ale miliardarului Trump, liderul american Obama a criticat retorica agresivă din timpul campaniei prezidenţiale, sugerând că aceasta pătează imaginea SUA în străinătate.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Preşedintele american Barack Obama a declarat marţi că limbajul “vulgar şi dezbinător” afectează reputaţia Americii în străinătate şi a dus la violenţele desfăşurate la mitingurile electorale ale candidatului republican Donald Trump.

“Nu sunt singurul din această cameră care este exasperat de ceea ce s-a întâmplat în campania electorală”, a declarat Obama unui grup de legiuitori la un prânz oficial la Capitol Hill.

Într-un atac finuţ şi deghizat la adresa lui Trump, Obama a precizat că retorica ofensivă a fost îndreptată împotriva femeilor, minorităţilor şi americanilor care “nu arată ca noi, sau care nu se roagă ca noi sau care nu votează ca noi.”

Totuşi, Obama a mai susţinut că manifestanţii s-au implicat în “încercări nechibzuite” pentru a pune capăt acestor discursuri, acestei retorici, adăugând că “trăim într-o ţară unde libertatea de exprimare este unul dintre cele mai importante drepturi pe care le avem”.

“Ca răspuns la acele încercări au existat violenţe precum şi o tăcere din partea multora dintre liderii noştri”, a susţinut Obama, înainte să îl laude pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, care a criticat retorica dezbinătoare. “Prea des am acceptat acest lucru ca fiind noua stare normală a lucrurilor. Şi ar trebui să ne întrebăm ce a făcut fiecare dintre noi pentru a contribui la această atmosferă vicioasă din politica noastră”.