Obama intervievat de Prinţul Harry: Fostul preşedinte discută despre pericolele mass mediei sociale

Fostul preşedinte american Barack Obama discută cu prinţul Harry al Marii Britanii în ziua a 7-a a Jocurilor Invictus din Toronto, Canada, 29 septembrie 2017.
Fostul preşedinte american Barack Obama discută cu prinţul Harry al Marii Britanii în ziua a 7-a a Jocurilor Invictus din Toronto, Canada, 29 septembrie 2017. (Chris Jackson/Getty Images)

Anul 2017 se termină aşa cum a început - într-o mare a confuziei, generată de pierderea valorilor de către o societate care nu mai are busolă, rost şi nici viitor.

Poate cea mai cinică ilustrare a acestei realităţi este punctată de interviul pe care un membru al Casei Regale a Marii Britanii - prinţul Harry - i l-a luat fostului preşedinte american Barack Obama. Fostul locatar al Casei Albe este de departe cel mai contestat din şirul ultimilor preşedinţi americani - fiind acuzat, printre altele, de aruncarea în aer a balanţei geopolitice din Orientul Mijlociu, apropiere suspectă faţă de Rusia, politizarea serviciilor de informaţii americane, şi, mai nou, un scandal privind o colaborare prea strânsă cu Iranul.

Barack Obama, care în ultimele săptămâni ale mandatului său, a aruncat, printre altele, relaţia SUA cu Kremlinul în aer, şi mai apoi l-a învinuit pe succesorul său la Casa Albă, Donald Trump, de colaborare cu Kremlinul, a avertizat că reţelele sociale afectează discursul civil şi împing oamenii să devină “învăluiţi” de informaţii care le consolidează “opiniile tendenţioase”.

În interviul cu prinţul Harry, difuzat miercuri la BBC Radio 4, Obama a discutat despre pericolele mass mediei sociale când este folosită cu scopul de a dezbina.

“Unul dintre pericolele Internetului este acela că oamenii pot avea realităţi complet diferite. Ei pot fi învăluiţi de informaţii care le consolidează actualele opinii tendenţioase”.

Comentariile sale vor fi văzute ca o critică uşor voalată la adresa succesorului său Donald Trump, care a fost criticat pentru utilizarea Twitter-ului pentru a-şi ataca opozanţii.

Uitându-se la ziua în care a predat puterea în mâinile lui Trump, fostul lider american a afirmat că sentimentele sale de satisfacţie au fost amestecate cu “toate lucrurile care încă nu au fost făcute”.

Obama a afirmat că are “temeri privind modul în care înaintează ţara”, dar a adăugat că “liniştea” este emoţia sa predominantă.