Obama în Europa: Trei ţări vizitate şi umbra crizei din Ucraina

Preşedintele american  Barack Obama a avut în capitala  poloneză întrevederi cu lideri de stat din Europa  Centrală şi de Est,  inclusiv cu noul lider ucrainean pro-occidental  Petro Poroşenko.
Preşedintele american Barack Obama a avut în capitala poloneză întrevederi cu lideri de stat din Europa Centrală şi de Est, inclusiv cu noul lider ucrainean pro-occidental Petro Poroşenko. (presidency.ro)

Pentru a doua ora de la începutul acestui an, preşedintele american Barack Obama a început marţi, 3 iunie, un turneu în Europa. Din Polonia până în plajele din Normandia, istoria Bătrânului Continent va ocupa un loc important în această călătorie bogată în comemorări, dar asupra căreia planează umbra crizei ucrainene, notează, miercuri, cotidianul francez Le Monde.

Primit marţi, la Varşovia, de Bronislaw Komorowski şi Donald Tusk, preşdintele şi respectiv premierul acestei ţări, Obama a participat la festivităţile prilejuite de cea de-a 25-a aniversare a primelor alegeri democratice din Polonia, ţară din fostul bloc sovietic, astăzi aliată strategică a SUA în Europa Centrală.

De la sosirea sa, Obama a reconfirmat angajamentul SUA în asigurarea 'securităţii Poloniei şi celei a aliaţilor (americani) din Europa Centrală şi de Est', propunând un plan de 1 miliard de dolari (735 milioane de euro) pentru desfăşurarea de noi forţe americane - terestre, aeriene şi navale - în Europa de Est.

După aceste festivităţi, preşedintele american a avut în capitala poloneză întrevederi cu lideri de stat din Europa Centrală şi de Est, inclusiv cu noul lider ucrainean pro-occidental Petro Poroşenko.

Criticat pentru lipsa sa de fermitate faţă de Moscova, în timpul anexării Crimeii de către Rusia, în martie, Barack Obama a căutat de mai multe ori să-şi asigure aliaţii din Europa Centrală, angajându-se să le apere securitatea în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). 'Piatră unghiulară a propriei noastre securităţi', acest angajament este 'sacrosant', a declarat Obama, după ce s-a întâlnit cu piloţi militari polonezi şi americani.

Misiunile NATO, organizaţie din care face parte şi Polonia, ar urma sa fie în centrul discuţiilor dintre preşedintele american şi premierul polonez. În mai, Donald Tusk s-a manifestat pe scena internaţională, criticând vehement politica agresivă a Rusiei şi cerând o implicare mai importantă a NATO în criza ucraineană, precizează Le Monde.

După Polonia, Barack Obama se va deplasa miercuri în Belgia, unde va avea loc primul summit ce regrupează puterile occidentale de la începutul crizei ucrainene. G7 de la Bruxelles va înlocui G8, care ar fi trebuit să aibă lor la Soci. În urma anexării Crimeii, summitul a fost anulat, ca măsură de retorsiune, iar participarea Rusiei - suspendată.

În timpul summitului G7 nu ar urma sa fie cerute noi sancţiuni împotriva Rusiei, în condiţiile în care alegerile ucrainene s-au putut desfăşura şi Rusia a demarat retragerea trupelor sale de la frontiera ucraineană. Mai degrabă, liderii statelor occidentale îşi vor expune încă o dată, încercând să le aplaneze, divergenţele pe marginea crizei.

Europenii şi americanii au poziţii divergente în special în ceea ce priveşte recurgerea la sancţiuni economice la adresa Rusiei. Dat fiind dependenţa mai multor state din UE de hidrocarburile ruseşti, Europa se opune acestui tip de sancţiuni, preconizat de SUA.

Ultima etapă a noului turneu european al lui Obama vor fi Franţa şi plajele din Normandia, unde se vor desfăşura, vineri, festivităţi de comemorare a 70 de ani de la Debarcarea Aliaţilor.

După o cină la Paris în compania lui Francois Hollande, joi seara, Barack Obama va participa la festivităţile de lângă Omaha Beach, unde va avea ocazia să întâlnească alţi invitaţi ai omologului său francez, printre care şi Vladimir Putin şi Petro Poroşenko. Chiar dacă nu este prevăzută nicio întrevedere oficială între preşedintele rus şi noul şef al statului ucrainean, ceremonia va avea alura unui summit informal pe marginea crizei din Ucraina. Reunindu-i, cu această ocazie, pe toţi protagoniştii crizei, Francois Hollande va încerca pentru prima dată o apropiere între cele două părţi ale conflictului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe