Obama dat în judecată de 11 state americane pentru accesul transsexualilor la toaletele publice

Texasul şi alte zece state americane l-au provocat pe preşedintele american Barack Obama în legătură cu directiva privind accesul transsexualilor în băile publice. Statele speră că directiva va fi considerată ilegală.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Administraţia Obama a fost dată în judecată miercuri de statul Texas şi alte 10 state americane pentru o directivă care cere şcolilor publice din SUA să ofere studenţilor transsexuali acces în toaletele pe care le doresc.

Procesul a fost intentat de statele Oklahoma, Alabama, Wisconsin, West Virginia, Tennessee, Maine, Oklahoma, Louisiana, Utah şi Georgia. Acestea l-au acuzat pe Obama că se joacă cu politicile care periclitează vieţilor copiilor pentru că a permis oamenilor să aleagă care dintre toalete corespund identităţii lor sexuale.

Administraţia Obama a emis directiva luna trecută, declanşând o dezbatere la nivel naţional. Statele care s-au opus măsurii speră că un judecător o va declara ilegală.

Multe state au promis că nu vor adera la directivă, iar locotenent-guvernatorul din Texas chiar a declarat că statul său mai degrabă va pierde 10 miliarde de dolari decât să se conformeze.

Directiva, care a venit din partea Departamentelor americane pentru Justiţie şi Educaţie, a fost anunţată după ce Departamentul Justiţiei şi statul Carolina de Nord s-au dat reciproc în judecată pentru o lege care impunea ca transsexualii să folosească toalete publice care se potriveau cu sexul de pe certificatele lor de naştere.

În timp ce opozanţii directivei susţin că aceasta periclitează vieţile femeilor şi copiilor, promotorii ei susţin că directiva urmăreşte să combată discriminarea.