Obama ar încerca să submineze axa Trump-Putin-Erdogan din Siria - surse

Cu scopul de a interfera cu planurile puse la cale de Donald Trump, Vladimir Putin şi Recep Erdogan, privind Siria, preşedintele Barack Obama a trimis mai multe convoaie de camioane cu arme de producţie americană spre zonele controlate de luptătorii kurzi în Siria, susţine Debkafile.
Preşedintele american Barack Obama şi miliardarul american Donald Trump.
Preşedintele american Barack Obama şi miliardarul american Donald Trump. (Captură Foto)

Şase convoaie lungi de camioane ce transportau arme de producţie americană – convoaie organizate în grabă la sediul armatei SUA din Bagdad – au trecut frontiera, în ultimele câteva zile, îndreptându-se spre miliţia kurdă PYD-YPG din Siria, au raportat, luni, sursele militare şi de informaţii exclusive ale website-ului Debkafile.

Livrările de arme ar fi fost comandate de preşedintele Barack Obama în ciuda refuzului său lung de 5 ani de a aproviziona luptătorii kurzi cu arme americane, ca să nu mai vorbim de rachete antiaeriene şi antitanc.

Un număr suplimentar de convoaie ar fi organizat pentru aceeaşi destinaţie.

Ce l-ar fi determinat pe preşedintele Obama să îşi schimbe pe neaşteptate poziţia în privinţa înarmării luptătorilor kurzi sirieni? Sursele Debkafile, legat de comunitatea de intelligence israeliană au prezentat şase motive:

1. Pentru a interfera cu un eventual acord privind Siria, pe care preşedintele american ales, Donald Trump l-ar încheia cu omologii săi, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan. Obama a ales Siria ca o primă arenă pentru subminarea politicilor externe şi de securitate ale viitorului preşedinte american.

2. Sursele din Moscova şi Ankara ale Debkafile au raportat că acordul, care s-ar putea materializa între Trump, Putin şi Erdogan, prevede ca armata turcă, cu sprijinul aerian rusesc, să lanseze o ofensivă pentru recuperarea oraşului Raqqa din mâinile grupului jihadist Statul Islamic. Între timp, ruşii şi iranienii vor amplifica lupta pentru înfrângerea rebelilor sirieni care controlează şi acum estul oraşului Alep.

3. Termenul limită pe care l-ar fi stabilit pentru cucerirea oraşului Raqqa este mijlocul lunii ianuarie a anului 2017, la timp pentru investirea lui Donald Trump în funcţia de nou preşedinte ale SUA şi cu mult înainte de înfrângerea Statului Islamic în oraşul irakian Mosul. Echipa strategică a lui Trump recunoaşte că planul lui Obama de a elibera oraşul Mosul ar duce la un eşec, deoarece armata irakiană, după patru săptămâni de lupte, încă este ţinută pe loc de rezistenţa jihadiştilor şi nu poate pătrunde în oraş.

Prin urmare, Trump ar spera să contracareze planurile lui Obama în războiul împotriva Statului Islamic prin capturarea oraşului Raqqa înainte de a se instala în Biroul Oval al Casei Albe, iar Obama, conştient de această situaţie, ar fi hotărât să încurce planurile lui Trump.

4. Preşedintele american ales ar fi trimis ofiţeri americani pensionaţi în provinciile kurde din Siria şi Irak ca emisari ai săi, care vor raporta de la faţa locului.

5. Înarmată cu arme americane de calibru mare, miliţia kurdă din Siria, care este alcătuită din 45.000 de soldaţi, este capabilă să tulbure rolul armatei turce în cucerirea oraşului Raqqa – acest lucru este posibil dacă Erdogan decide să devieze forţele militare pe care le-a trimis în Siria şi Turcia şi să le folosească la operaţiunea anti-Statul Islamic.

S-ar putea ca Erdogan să fie descurajat să facă acest pas atunci când va realiza că o armată kurdă, întărită în mod substanţial cu arme americane, se află în nordul Siriei la un pas de graniţa turcă.

6. Sursele militare ale Debkafile nu exclud posibilitatea ca Turcia şi Rusia, ale căror avioane de spionaj monitorizează convoaiele de arme către kurzi, să decidă să bombardeze convoaiele înainte ca acestea să ajungă la destinaţie. Echipa lui Trump de strategi şi consilieri s-ar consulta în mod sigur cu Moscova şi Ankara în privinţa acestei posibile acţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii