Obama a respins planul lui “Mad Dog” Mattis de a ataca Iranul

În 2011, preşedintele Obama a respins un plan prezentat de generalul “Mad Dog” Mattis, de a lua măsuri împotriva Iranului pentru aprovizionarea inamicilor Statelor Unite cu arme.
Generalul "Mad Dog" Mattis
Generalul "Mad Dog" Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

Rachetele furnizate de Iran au ucis aproximativ 15 soldaţi americani pe lună în Irak, în vara anului 2011, şi generalul de marină James Mattis a avut un plan pentru a retalia. Dar administraţia Obama i-a respins cererea.

Şase soldaţi americani au fost ucişi în cadrul unui singur atac la începutul lui iunie 2011, în timp ce alţi trei fuseseră ucişi cu câteva săptămâni mai devreme. Mattis, la acea vreme şeful Comandamentului Central american, s-a săturat şi a decis că SUA trebuie să atace înainte ca rachetele iraniene să cauzeze mai multă vărsare de sânge. În colaborare cu ambasadorul american în Irak de la acea vreme, James Jeffrey, Mattis a propus un atac în interiorul teritoriului iranian, potrivit unor oficiali americani de rang înalt care au făcut declaraţii pentru Washington Post.

Planul era de a transmite un mesaj clar guvernului iranian, că furnizarea de rachete către rebelii şiiţi din interiorul Irakului nu mai poate fi tolerată. Mattis a sugerat un atac pe timp de noapte împotriva unei centrale electrice sau a unei rafinării petroliere situată pe teritoriul iranian.