Oazu Nantoi: Pacificatorii ruşi, educaţi patriotic să ne ucidă cu sânge rece

Autorităţile de la Chişinău nu au o strategie naţională de soluţionare a conflictului transnistrean, Smirnov şi Şevciuk sunt bine mersi în libertate, iar aşa-numitul format pentalateral şi procesul de negocieri sunt o batjocură, consideră Nantoi.
Ecerciţii militare în regiunea separatistă transnistreană
Ecerciţii militare în regiunea separatistă transnistreană (rosianvasiloi.blogspot.md)

La 26 de ani de la una dintre cele mai triste zile din istoria Republicii Moldova, războiul ruso-moldovenesc de pe Nistru, fapt constatat şi de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, directorul de programe de la Institutul de Politici Publice (IPP), Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană a menţionat că în prezent nimeni nu este cointeresat să rezolve conflictul transnistrean.

În context, Oazu Nantoi a ţinut să amintească despre declaraţiile făcute chiar de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care, în septembrie 2016, a recunoscut cu nonşalanţă că Republica Moldova nu are o strategie naţională de soluţionare a conflictului transnistrean. Aşa-zisul format pentalateral unde marionetele de la Tiraspol au dreptul să stea la masa de negocieri şi să spună nu şi aşa-numitul proces de negocieri sunt o batjocură, consideră Nantoi.

„Noi asistăm la un act de trădare naţională, de transformare a acestui pseudo-stat în business-ul celor care se află la guvernare în complicitate cu cei de la Tiraspol şi cei de la Moscova”, a declarat Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii „60 de Minute” de la Jurnal TV.

Totodată, expertul în problema transnistreană a ţinut să amintească despre vara anului 2017, când la 28 iunie Evghenii Şevciuk împreună cu Nina Ştanski, care, în opinia lui Nantoi, şi-au bătut joc de cetăţenii R. Moldova într-o manieră obraznică şi fără precedent, au venit la Chişinău şi se plimbau bine mersi „fiind protejaţi nu se ştie de cine, fapt ce ar fi similar cu Hitler plimbându-se prin Piaţa Roşie protejat de NKVD”.

Totodată, analistul politic s-a întrebat retoric despre ce fel de rezolvare a conflictului transnistrean poate fi vorba când fostul aşa-zis preşedinte al Transnistriei Igor Smirnov „îşi trăieşte viaţa liniştit în suburbia luxoasă Sovinion din Odessa, se plimbă cu barca cu motor „Janet” pe Marea Neagră, circulă liber, din plictiseală, de la Odessa la Tiraspol, participă la şedinţele aşa-zisului soviet suprem, se întâlneşte cu veteranii” şi nimeni nu se arată deranjat de faptul că cineva la Chişinău vorbeşte în continuu despre o oarecare prioritate naţională.

Astfel, Nantoi a reiterat faptul că acest conflict este un business murdar cu implicarea celor de la Chişinău şi Tiraspol. Mai tragic este, în opinia acestuia, că unii doar se prefac că soluţionează conflictul, în timp ce proiectul statalităţii degradează în primul rând în mentalitatea colectivă a cetăţenilor şi nimeni nu vrea să conştientizeze că toată demagogia pro-europeană nu are nicio valoare fără soluţionarea acestui conflict.

”Preşedintele Dodon îi oferă cetăţenia moldovenească episcopului de la Tiraspol care încheie contract cu pretinsul ministru al Apărării de educaţie patriotică a ostaşilor, adică patriotic să ne ucidă pe noi cu sânge rece. Dacă proiectul statalităţii Republicii Moldova degradează, încotro mergem?”, s-a întrebat, din nou, Oazu Nantoi.

Războiul de pe Nistru, numit oficial ”pentru apărarea independenţei şi integrităţii” Republicii Moldova, a fost declanşat pe 2 martie 1992, după ce preşedintele de atunci, Mircea Snegur, a autorizat o intervenţie militară împotriva forţelor separatiste care atacaseră posturile de poliţie din stânga Nistrului. În luptele care au durat până în luna iulie, şi-au pierdut viaţa 386 ofiţeri şi voluntari, lăsând invalizi aproape 300 de oameni. Mai târziu, în anul 2010, autorităţile de la Chişinău au declarat ziua de 2 martie drept Ziua Memoriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe