Oazu Nantoi: Cei care controlează PSRM, mimează intenţia de a crea o coaliţie pentru ruperea statului din captivitate

Oazu Nantoi, director de programe IPP, analist politic
Oazu Nantoi, director de programe IPP, analist politic (europalibera.org)

În contextul în care, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a adresat săptămâna trecută Curţii Constituţionale „pentru a avea claritate referitor la termenul limită de dizolvare a Parlamentului”, analistul politic, Oazu Nantoi, deputat al Blocului ACUM, constată că „dl Dodon trişează. Dacă ne gândim la faptul că un program de guvernare trebuie să fie pe 100 de zile sau pe 4 ani, el oricum trebuie să fie negociat, pentru asta e nevoie de timp”.

Mai mult decât atât, Nantoi a ţinut să sublinieze că nu este clar dacă Dodon vorbeşte „în calitate de şef de stat, de preşedinte de partid, sau altceva”, mai ales că unii reprezentanţi PSRM din teritorii au declarat, în cadrul consiliului republican al fracţiunii socialiste, „să ne coalizăm cu Blocul ACUM ca să-l dăm jos pe Plahotniuc”.

„Drept rezultat, avem o rezoluţie a consiliului republican în care problema deoligarhizării nici nu este menţionată, în schimb au apărut nişte condiţii absolut aberante care nu au nimic în comun cu scopul major pe care şi l-a propus spre rezolvare Blocul ACUM, şi anume demontarea statului captiv şi întoarcerea la normalitate a funcţionării statului.

Eu vreau să remarc că dacă acest lucru nu se întâmplă, exodul masiv al populaţiei active din Moldova va continua, iar statalitatea RM riscă în genere să moară dacă ne uităm la tot complexul de probleme cu care noi ne confruntăm, a declarat Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Astfel, a constat politicianul, cei care controlează Partidul Socialiştilor, de fapt, mimează intenţia de a crea o coaliţie pentru ruperea statului din captivitate, sfidând opiniile membrilor de rând ai PSRM, inclusiv a celor peste 441 mii de alegători care i-au votat.

„Situaţia este tristă, dat fiind faptul că nu există motiv să credem că ecuaţia politică se va schimba dramatic în urma alegerilor anticipate. Noi considerăm că după alegerile anticipate, Dodon se va duce la Moscova şi vă spune „eu am vrut, dar nu am putut, acum nu ne rămâne decât să facem coaliţie cu PD”. Totalizând, dl Dodon şi dna Greceanîi nu doresc formarea unei coaliţii cu Blocul ACUM”, a conchis deputatul ACUM.