Oamenii produc substanţe chimice potenţial periculoase mai rapid decât pot testa efectele lor

Groapă de gunoi
Groapă de gunoi (Getty Images)

Fiinţele umane şi fauna sălbatică se confruntă cu riscuri tot mai mari din cauza unor substanţe potenţial dăunătoare deoarece producţia de noi compuşi chimici depăşeşte capacitatea de testare a toxicităţii lor, au avertizat experţii, într-un studiu recent, potrivit publicaţiei The Independent.

Avertizarea vine de la o comisie de experţi britanici după o evaluare a cercetărilor ştiinţifice privind efectele substanţelor chimice care afectează hormonii şi care se scurg în ecosisteme din produse de utilizare zilnică precum medicamente, detergenţi şi materiale ignifuge.

Produsele folosite în mod curent duc la transformarea peştilor masculi în femele şi se acumulează în interiorul balenelor şi al altor prădători mari la niveluri care îi împiedică să se reproducă în întregime.

În condiţiile în care doar în Uniunea Europeană există peste 140.000 de substanţe chimice avizate pentru folosire uzuală, aceste probleme sunt observate doar atunci când determină colapsul unor populaţii de specii sălbatice.

Chiar şi substanţele chimice avizate aparent mai puţin dăunătoare, precum săpunurile folosite de oameni, pot avea proprietăţi total diferite atunci când se descompun în mediul înconjurător.

Cu atât de multe substanţe pe piaţă şi ţinând cont de numărul enorm de combinaţii în care acestea s-ar putea afla în mediul înconjurător, testarea fiecăreia este deja imposibilă.

Luând în considerare acest lucru, oamenii de ştiinţă trebuie să dezvolte sisteme mai eficiente pentru a anticipa efectele substanţelor chimice, pe baza structurii lor moleculare, au declarat autorii studiului, publicat în Proceedings of the Royal Society – Biological Sciences.

De asemenea, eforturile ar putea fi concentrate pe curăţarea surselor existente de aceste substanţe potenţial dăunătoare, precum gropile de deşeuri din Europa care conţin, de exemplu, dispozitive electrice şi deşeuri provenite de pe şantierele de construcţii şi sunt impregnate cu bifenili policloruraţi (PCB).

Aceşti compuşi pot determina ca peştii masculi să capete caracteristici feminine şi au fost interzişi în anii 1980, însă testele efectuate în populaţiile de balene şi alte specii marine arată că nivelul acestor substanţe nu a scăzut în acelaşi ritm precum alţi compuşi interzişi, precum DDT (Diclor-Difenil-Tricloretan).

Acest lucru sugerează că sunt necesare eforturi suplimentare de curăţare.

De asemenea, o altă opţiune este tratarea apelor reziduale care conţin medicamente, precum antibiotice şi contraceptive hormonale, deoarece acestea ar putea intra în sistemul de alimentare cu apă şi au efecte deosebit de grave.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură