Oamenii de ştiinţă ruşi descoperă o metodă de diagnosticare a cancerului prin analiza urinei

Oameni de ştiinţă lucrează în laborator.
Oameni de ştiinţă lucrează în laborator. (FRANK PERRY / AFP / Getty Images)

Câţiva oameni de ştiinţă de la Institutul de Fizică Termică din cadrul Academiei de ştiinţe a Federaţiei Ruse au găsit o nouă modalitate de depistare a cancerului. Afecţiunea poate de fi detectată într-un stadiu precoce în baza unui simplu test de urină.

Specialiştii din Novosibirsk au elaborat o metodă de diagnosticare a cancerului cu ajutorul nanotehnologiilor şi au folosit în acest scop analiza ratei de sedimentare a hematiilor în sânge. Deoarece nanoparticulele se deplasează cu uşurinţă în orice lichid, cercetătorii ruşi au inventat un spectrometru cu laser capabil să măsoare dimensiunea hidrodinamică a proteinelor legate din urină.

Pe parcursul studiului cercetătorii au stabilit care este mărimea particulelor din urina pacientului ce indică prezenţa unor boli canceroase. Experimentele au fost efectuate în strânsă cooperare cu Spitalul Clinic Municipal № 1 din Novosibirsk.

Cercetările au demonstrat că rezultatele diagnosticării cu ajutorul nanosenzorilor sunt în 85% din cazuri corecte. Metoda este foarte simplă şi este nevoie doar de câteva minute pentru a face un asemenea test. În viitor, fiecare va putea face o astfel de analiză, chiar fără a părăsi domiciliul.

Echipa de specialişti ruşi a trimis deja o cerere de patentare a metodei inovative la Oficiul de Brevete al Federaţiei Ruse. Experţii intenţionează să desfăşoare o activitatea asiduă în vederea perfecţionării acestei metode, pentru ca în viitorul apropiat fiecare să poată procura un asemenea test din farmacii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură