Oamenii de ştiinţă obţin primul creier în laborator

(ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / Getty Images)

Oamenii de ştiinţă au reuşit să obţină în laborator, pentru prima dată, un creier în miniatură aproape complet.

Creierul aproape complet, aproximativ de mărimea unei gume de şters a unui creion, a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat Ohio. Creierul obţinut în laborator are maturitatea unui fetus de cinci săptămâni, fiind cel mai complet dezvoltat vreodată, a relatat The Independent.

Creierul-în-recipient a fost proiectat din celule pielii umane adulte şi conţine 99 % din genele prezente într-un creier fetal.

René Anand, profesor de chimie biologică şi farmacologie la Universitate şi co-autor al cercetării, şi-a exprimat speranţa că acesta ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă anumite afecţiuni precum Alzheimer, Parkinson şi autismul.

Anterior, oamenii de ştiinţă au utilizat creierul de şoarece pentru a explora dezvoltarea creierului uman. Deşi rozătoarele au multe caracteristici comune cu oamenii, diferenţele de bază au limitat cercetarea în domeniu.

"Ne-am străduit pentru o lungă perioadă de timp încercând să rezolvăm problemele complexe de boală a creierului care cauzează durere şi suferinţă imensă. Puterea acestui model cerebral este de bun augur pentru sănătatea umană, pentru că ne dă opţiuni mai bune şi mai relevante pentru a testa şi dezvolta terapii, altele decât cele rezultate în urma testării pe rozătoare", a declarat Anand.

Conversia celulelor pielii adulte în celule pluripotente - celule stem imature, care pot fi programate pentru a deveni orice ţesut din organism - este un domeniu în curs de dezvoltare al ştiinţei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură