Oamenii de afaceri crimeeni protestează. Autorităţile expropriază terenuri şi suprimă afacerile

Guvernatorul din Sevastopol, Crimeea, acuzat de importanţi oameni de afaceri că practic distruge companiile şi oraşul.
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Lintao Zhang/Getty Images)

Oameni de afaceri nemulţumiţi au ieşit pe străzile peninsulei ucrainene Crimeea pentru a protesta împotriva a ceea ce susţin că este un climat tot mai opresiv pentru afaceri. Ei au acuzat că diverşi oficiali ruşi chiar cer bani ca tribut şi expropriază terenuri.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, atrăgând astfel sancţiuni internaţionale şi provocând o criză în relaţiile cu Occidentul. De atunci, administraţia crimeeană instalată de Kremlin în oraşul port Sevastopol a deschis mii de procese pentru retrocedări de terenuri, acuzând guvernul din Kiev că le-a oferit ilegal oamenilor de afaceri şi companiilor din mediul privat.

“Oficialii din Rusia ne tratează ca pe nişte vite”, a declarat Marat Tyunin, preşedinte al Uniunii Antreprenorilor din Sevastopol, la un miting desfăşurat luni, potrivit site-ului de ştiri Krym.Realii.

Antreprenorii locali sunt “forţaţi să plătească tribut” în cadrul unei campanii “permanente de redistribuire a afacerilor”, a adăugat Tyunin.

Manifestanţii de luni au afişat pancarte cu mesaje care cereau demisia autorităţilor locale. Un astfel de mesaj susţinea “Câştigat în Ucraina! Constrâns în Rusia”.

La protestele neaprobate au participat reprezentanţi ai marilor companii, inclusiv şantiere navale şi producători de vin, a precizat publicaţia de investigaţii rusească Novaia Gazeta.

Antreprenorii şi-au manifestat nemulţumirea la adresa guvernatorului din Sevastopol, Dmitri Ovsiannikov, după ce luna trecută a închis cel mai mare mall de cumpărături din oraş, potrivit publicaţiei Moscow Times.

“El nu doreşte dezvoltarea antreprenoriatului. El practic a ‘violat’ antreprenoriatul din Sevastopol şi companiile în general. El nu este doar un ‘coşmar’ pentru oraş, ci îl distruge”, a declarat săptămâna trecută directorul şantierului naval Sevastopolul de Sud, Patimat Alieva, fiind citat de agenţia de ştiri Ria Novi Den.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe