Oamenii ar putea fi ţinta unui nou tip de virus porcin similar cu SARS

(Getty Images)

Oameni de ştiinţă au susţinut că deltacoronavirusul porcin, un virus care provoacă boli la porci, ar putea fi o ameninţare fatală pentru oameni, potrivit rezultatelor unor teste de laborator.

Testele de laborator arată că virusul, detectat pentru prima dată în China în 2012, se deplasează între celulele diferitelor specii, inclusiv oameni.

Deltacoronavirusul porcin prezintă similarităţi cu viruşii mortali responsabili pentru SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) şi MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu) care, împreună, au provocat moartea a peste 1.000 de oameni, conform site-ul de ştiri Express.co.uk.

Profesoara Linda Saif, care a participat la un studiu american realizat la Universitatea de Stat din Ohio, a afirmat: “Suntem foarte îngrijoraţi cu privire la coronaviruşii care ies la lumină şi la răul pe care îl pot produce animalelor, şi, totodată, la potenţialul lor salt către oameni”.

Când a fost detectat pentru prima dată la porci în China, deltacoronavirusul porcin nu a fost asociat cu vreo boală.

Însă în 2014 s-a descoperit că virusul este cauza unei epidemii de diaree în rândul porcilor în statul american Ohio. Apoi, virusul a apărut la porci în diferite ţări.

Porcii tineri infectaţi suferă de diaree acută şi vomă.

Noile cercetări, raportate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, arată cum virusul atacă un receptor specific de molecule aflat la suprafaţa celulelor situate de-a lungul căilor respiratorii şi a tractului digestiv.

Lipindu-se de receptor, o enzimă multifuncţională numită aminopeptidază N permite virusului să obţină acces la gazda sa.

Cercetătorul şef, dr. Scott Kenney de la Universitatea de Stat din Ohio, a declarat: “Un receptor este precum o yală de uşă. Dacă virusul poate forţa yala, atunci poate intra în celulă şi ar putea infecta gazda. Din acel punct, rămâne de văzut dacă se poate reproduce în interiorul celulei şi dacă poate declanşa boala la acele animale şi acei oameni”.

În laborator, virusul s-a ataşat de receptor nu doar în cazul porcilor, potrivit aşteptărilor, dar şi în cazul puilor de găină, a pisicilor şi oamenilor.

Până acum, nu există niciun caz înregistrat de infecţie umană cu deltacoronavirusul porcin.

Însă cercetătorii au afirmat că sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte similarităţile dintre virusul porcin şi viruşii care au provocat SARS şi MERS.

În 2002 şi 2003, o epidemie de SARS care şi-a făcut apariţia în China a fost asociată cu moartea a 774 de persoane în 73 de ţări. Ulterior, cercetătorii au aflat că virusul SARS ar fi provenit de la lilieci înainte să se răspândească la oameni.

Se crede că virusul MERS a fost transmis de la cămile la oameni.

O epidemie actuală de MERS în Arabia Saudită a fost asociată până acum cu peste 1.800 de cazuri de infecţie şi 708 de decese.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură