Oameni de ştiinţă britanici nu au putut verifica sursa agentului chimic în cazul Skripal

Oameni de ştiinţă britanici nu au reuşit să identifice ţara sursă a neurotoxinei folosită împotriva fostului spion rus Serghei Skripal. Autorităţile din Londra au învinuit Rusia pentru atac, deşi nu au prezentat dovezi clare în acest sens.
Serghei şi Iulia Skripal
Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)

Laboratorul britanic pentru Apărare, Ştiinţă şi Tehnologie din Porton Down a anunţat marţi că nu a reuşit să verifice sursa exactă a agentului chimic folosit la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

Gary Aitkenhead, directorul general al laboratorului, a afirmat pentru Sky News: “Am reuşit să identificăm [neurotoxina] ca fiind Noviciok, un agent chimic cu utilizare militară. Nu am identificat sursa exactă, însă am furnizat informaţii ştiinţifice guvernului, care a folosit apoi alte surse până a ajuns la concluziile sale”.

Aitkenhead a mai declarat că substanţa necesită “metode foarte sofisticate pentru a fi creată, capabilităţi pe care doar un stat le-ar putea avea. Continuăm să lucrăm pentru a furniza informaţii suplimentare ce ar putea ajuta să ne apropiem [de sursă], însă nu am reuşit să o facem”.

În luna martie, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a afirmat că laboratorul are dovezi “categorice” că Rusia a fost sursa agentului.

Guvernul din Londra a învinuit Moscova pentru atacul care a avut loc în 4 martie în oraşul britanic Salisbury. Rusia a negat în repetate rânduri implicarea.

Mai mult, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat luni că guvernul britanic ar fi putut dispune atacul asupra fostului agent dublu Serghei Skripal pentru a distrage atenţia publicului de la problemele pe care le implică ieşirea iminentă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

El a declarat la o conferinţă de presă în Moscova că otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale “ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se găseşte într-o situaţie incomodă după ce a eşuat să îşi îndeplinească promisiunile electoratului său în ceea ce priveşte Brexitul”.

Lavrov a mai precizat că s-ar putea ca otrăvirea lui Skripal să fi fost executată de forţele speciale britanice, care sunt “cunoscute pentru abilităţile lor de a acţiona cu permisiunea de a ucide”.

Reprezentantul Rusiei în Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), Alexander Şulghin a afirmat la televiziunea rusă de stat, la jumătatea lunii martie, că SUA şi Marea Britanie au dezvoltat agentul chimic folosit în acest atac.

Nu a existat niciodată un proiect de cercetare pentru “Noviciok” în Rusia, a afirmat Şulghin pentru Rossia-1, susţine The Moscow Times. “Însă în Occident, unele ţări au făcut această cercetare, pe care ei o numesc dintr-un anumit motiv Noviciok”. Kremlinul a insistat că acest agent chimic nu a fost niciodată produs, stocat sau dat spre folosire armatei Federaţiei Ruse.

Incidentul a dus la un val de expulzări de diplomaţi ruşi şi din alte câteva zeci de ţări. Astfel, peste 150 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din diverse ţări UE, state membre NATO, din SUA şi alte ţări care se consideră a fi aliaţi ai Marii Britanii. Moscova a răspuns pe măsură, expulzând zeci de diplomaţi străini.

OPCW a declarat că va desfăşura miercuri o întâlnire de urgenţă în Haga la cererea Rusiei.

Aflat în vizită în Ankara, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că, ţinând cont de incapacitatea de a identifica sursa neurotoxinei, “viteza cu care s-a lansat campania împotriva Rusiei provoacă consternare”, adăugând că s-ar putea ca agentul chimic respectiv să fie produs în aproximativ 20 de ţări.

Iuri Filatov, ambasador al Rusiei în Irlanda, a declarat că, dacă Marea Britanie nu este capabilă să furnizeze dovezi privind implicarea Moscovei în incident, atunci există motive serioase să se presupună că avem de a face cu o “provocare la scară mare organizată de Londra pentru a discredita Rusia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe