Oameni de paie la Guvern

La Palatul Victoria au fost instalaţi, marţi seara, oameni de paie, în costum. În faţa Palatului Victoria, nu la interior...
Oameni de paie la Guvern.
Oameni de paie la Guvern. (Dinu Lazăr)

În Piaţa Victoriei, la câţiva paşi de Guvernul în faţa căruia cetăţenii au scandat de atâtea ori "Jos Ponta" şi, mai recent "Jos Oprea", au apărut marţi seara o serie de "statui" cu totul speciale.

Potrivit unor fotografii postate pe Facebook de un cetăţean care a asistat la "montarea" statuilor, fotografii devenite ulterior virale, marţi seară, în Piaţa Victoriei, au fost instalaţi oameni de paie îmbrăcaţi în costum, aşezaţi pe scaune metalice. "Sunt miniştrii la masa la guvern şi ală sus e primul ministru", au declarat cei ce au adus manechinele.

Redăm postarea dlui Dinu Lazăr, autorul fotografiilor:

"Aseară, târziu.
Bucureşti, Piaţa Victoriei, lângă clădirea Guvernului.
Nişte tipi apar cu un camion, descarcă nişte scaune albastre, pun pe ele nişte statui foarte interesante, îmbrăcate în costum.
Apar nişte poliţişti şi câteva zeci de jandarmi.
E artă domne, e reclamă la un spectacol - le explică gruparea de şoc din camion.
Poliţiştii se codesc ("da să nu fie pirotehnice să le daţi foc, că nu e voie" - nu domle, suntem artişti - "bine, dar doar o oră")
Îmi e frică să scot aparatul.
Dau eu ocoale, apoi mă întâlnesc cu un amic, revenim.
Lumea trecea pe acolo şi li se rupea de ce se întâmplă.
Întreb: Pot să fac şi io o poză?
Da, sigur.
Da ce e aici?
Păi sunt miniştrii la masa la guvern şi ală sus e primul ministru, zic oamenii din camion.
Fac eu pozele şi o tund, înainte să mă ciomăgească jandarmii.
Pe urmă m-am plimbat cu biclele cu prietenii şi a fost OK, doar momentul asta a fost mai straniu şi mai "încordat"
Mi se pare cea mai tare chestie posibilă, şi ăla de pe scaunul înalt e Ponta sută în mie, el e, are toate trăsăturile.
Nu stiu cine a organizat chestia de fapt.
Lumea trecea tâmpă pe trotuar... ce vremuri, poporu` pare să aibă creieru terci... nu a reacţionat nimeni... mi se pare cea mai superbă chestie văzută de mine în materie de luat la mişto politicienii.
Parcă e o ţară în care lucrurile se întâmplă în mai multe spaţii temporale, al tâmpiţilor amorfi şi al ălora care încearcă să facă ceva.
Ce parcă, chiar asta e.
Am mai trecut după vreo două ore... nu mai era nimic.
Poate am visat... momentul a fost superb.
Şi era o lună senzaţională, mare şi rotundă.
Poate ăia de pe lună să fi văzut chestia, că noi..."

Conform stiripesurse.ro, organizatorul ineditului moment este Teatrul Nottara iar "instalaţia artistică face parte din spectacolul 'Călătoria'

Potrivit reprezentaţilor teatrului, instalaţia poate fi interpretată ca protest sau cel puţin ca o critică, 'trimiterea la politic fiind evidentă'. Spectacolul însă nu are neapărat o temă politică, însă este încărcat de semnificaţii şi lasă loc spectatorilor la propriile interpretări, producţia având note suprarealiste şi atingând teme multiple legate de societatea contemporană, precizează publicaţia citată.