Oaia românească îi pune pe jar pe americani. Armata reacţionează

O turmă de oi care pasc în libertate la Deveselu afectează cerinţele minimale de securitate cerute de americani. Ciobanul nu vrea să-şi mute însă staulul dacă nu i se dau despăgubiri. Ce a făcut Armata? Nu, nu l-a despăgubit pe om ci a intentat un proces.
(photos.com)

Miercuri, Înalta Curte este aşteptată să se pronunţe într-un dosar cu totul inedit, unul în care Ministerul Apărării se confruntă cu un cioban. Motivul? Cele 250 de oi ale acestuia pasc la Deveselu - zonă aleasă de americani pentru instalarea sistemului de apărare antirachetă - intră în zona de acţiune a senzorilor şi declanşează sistemul de alertă.

Potrivit Hotnews, care citează AFP, înaltul reprezentant al SUA la Deveselu a informat în 2014 ministerul român la Apărării că staulul pentru oi aflat la câteva zeci de metri de gard "afectează cerinţele minimale de securitate şi este incompatibil" cu funcţionarea instalaţiilor.

Staulul a fost ridicat de cioban cu mult înainte de începerea lucrărilor pentru construcţia scutului însă oierul nu a obţinut - şi nici măcar nu a solicitat - autorizaţia de construire, aşa cum prevede legea.

Acum ciobanul de 63 de ani cere despăgubiri de 18.000 de euro dacă i se demolează construcţia de 132 de metri pătraţi.

Pentru primar, situaţia este "jenantă". "Am semnat un tratat cu americanii şi trebuie să-l respectăm", spune acesta.

Baza din Deveselu, care face parte din scutul NATO, a fost inaugurată în mai 2016, stârnind furia Rusiei, care o consideră o ameninţare pentru securitatea sa. Construcţia sa a costat circa 800 de milioane de dolari.

Articolul integral poate fi citit aici