O vedetă din opoziţia rusă avertizează împotriva revoluţiei

Ksenia Sobchak, 3 decembrie 2012 în Londra
Ksenia Sobchak, 3 decembrie 2012 în Londra (Ben Pruchnie / Getty Images)

O vedetă transformată în critic al Kremlinului, Ksenia Sobchak, a declarat luni dizidenţilor ruşi de la Londra că represiunea în creştere din Rusia va determina din ce în ce mai multe persoane să lupte pentru schimbare, dar a avertizat că o revoluţie completă ar putea distruge ţara, potrivit unui raport Reuters.

Sobchak, pe vremuri vedetă a tabloidelor, a devenit în ultima perioadă un critic dur al preşedintelui Vladimir Putin, care pe vremuri a fost aliatul politic şi prietenul apropiat al tatălui ei.

Adresându-se unui public format din activişti, cadre universitare şi oameni obişnuiţi, Sobchak a cerut colegilor din opoziţie să submineze regimul lui Putin prin cooptarea dizidenţilor şi prin campanii pentru alegeri libere şi corecte.

"Trăim într-o situaţie dinamică şi în schimbare. O mulţime de oameni care nu-l mai plac pe Putin, nu-l vor mai plăcea vreodată," a afirmat Sobchak, în vârstă de 31 de ani.

"(Dar) într-un scenariu revoluţionar, oamenii vor fi cei care vor pierde în cele din urmă ... Într-un scenariu revoluţionar am pierde cu toţii, nu doar Putin."

După revenirea la Kremlin pentru un al treilea mandat de de şase ani, Putin şi administraţia sa au adoptat o serie de legi despre care criticii susţin că sunt menite să suprime dizidenţa, un proces despre care Sobchak a spus că alimentează furia publică.

Apartamentul ei a fost percheziţionat de poliţie înaintea unui protest din iunie împotriva lui Putin, ea fiind acum una dintre persoanele cheie ale mişcării, deşi opiniile sale sunt văzute ca moderate comparativ cu ale altor persoane, iar unii membri ai opoziţiei îi pun la îndoială credibilitatea.

Kremlinul neagă că ar suprima opoziţia din motive politice, dar a acuzat guvernele străine, inclusiv Statele Unite, de amestec în treburile interne ale Rusiei.