O treime dintre copiii din Suedia, contactaţi pentru sex online - sondaj

Mai mult de o treime dintre copiii din Suedia au fost abordaţi pe teme sexuale pe Internet de către persoane suspectate că ar fi adulţi, arată un nou studiu.
(Getty Images)

Un studiu comandat de organizaţiile de caritate specializate în securitate online Trast şi World Childhood Foundation, care a fost înfiinţată de Regina Silvia a Suedei, a dezvăluit că peste jumătate dintre fetele suedeze au fost contactate cu intenţii sexuale pe Internet.

“Numărul este foarte mare, îngrijorător de ridicat, dar rezultatul este similar cu al altor sondaje”, a declarat Gustav Alberius, fondatorul Trast, într-un interviu cu publicaţia The Local. “Este o realitate faptul că jumătate dintre toate fetele [din Suedia] sunt contactate online cu intenţii sexuale, ceea ce este o nebunie”.

Sondajul a fost efectuat asupra unui număr de 1.015 copii cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani şi s-a concentrat doar pe câteva întrebări: dacă, înainte să fi împlinit 15 ani, cineva în vârstă de peste 20 de ani i-a contactat şi a discutat cu ei despre sex, dacă au primit poze în care acele persoane sau altele erau dezbrăcate, sau dacă acele persoane le-au cerut copiilor să se întâlnească sau să facă ceva de natură sexuală cu ei.

Nu mai puţin de 51% dintre fetele participante la studiu au răspuns cu “DA” la una sau mai multe dintre aceste întrebări; la fel s-a întâmplat în cazul a 18% dintre băieţii participanţi. În general, procentajul copiilor care au răspuns cu “DA” a fost de 37%.

Publicarea sondajului a coincis cu Safer Internet Day 2018, o iniţiativă lansată de Uniunea Europeană în 2004.

Alberius a declarat că speră că rezultatele sondajului vor evidenţia amploarea problemei.

“Obiectivul nostru de astăzi este acela de a avertiza că această problemă este îngrijorătoare şi, de asemenea, de a cere părinţilor să comunice mai mult cu copiii lor şi să se implice în activităţile online ale copiilor”.

Sondajul a descoperit că aplicaţiile Snapchat, Kik, Instagram şi Facebook au fost cele mai des folosite de către presupuşi adulţi pentru a contacta copii.

El a precizat că organizaţia sa va lansa luna următoare un program digital care va putea fi instalat pe telefoanele, tabletele sau calculatoarele copiilor, şi va solicita oricărui nou contact să se identifice utilizarând sistemul suedez Mobile Bank-ID.

Dacă cel care l-a contactat pe copil refuză, aplicaţia va trimite un mesaj părinţilor şi îi va avertiza că cineva care nu vrea să se identifice discută cu copilul lor.

El a adăugat că este mai eficient ca adulţii să monitorizeze cine se află în contact cu copiii lor, decât să încerce să monitorizeze conţinutul conversaţiilor, în condiţiile în care varianta a doua prezintă riscul împingerii copiilor către alte platforme de comunicare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe