O spectaculoasă “ploaie” de foc în Olanda aproape să devină tragedie

Vântul puternic care a suflat în timpul concursului de focuri de tabără de pe plajă la sfârşitul anului a provocat tornade de cenuşă incandescentă.
"Ploaie" de foc în Olanda
"Ploaie" de foc în Olanda (Ⓒ Dick Teske)

Combinaţia de vânt puternic şi foc poate fi foarte periculoasă, după cum s-a întâmplat cu o zi înaintea Anului Nou pe litoralul oraşului Scheveningen (Olanda), unde un concurs de focuri de tabără pe plajă aproape că a provocat o tragedie. Deşi nu au fost răniţi, imaginile publicate în mass-media locală şi pe reţelele sociale sunt spectaculoase. Vântul puternic a provocat o "ploaie" autentică de foc cu tornade, care a "căzut" peste populaţie şi a speriat pietonii.

Potrivit presei locale, cum ar fi NRC Handelsblad din Rotterdam sau De Telegraaf, focul a provocat daune mari şi a lăsat străzile şi bulevardul Scheveningen pline de funingine. Maşini, biciclete, grădini, un foişor şi o casă au fost atinse de flăcări, ca şi dunele de pe plajă. Deşi nu au fost declaraţi răniţi, spectatorii concursului tradiţional au suferit arsuri minore ale îmbrăcămintei şi părului ca urmare a cenuşii incandescente care a “plouat” din cer.

Particule de cenuşă, scântei şi bucăţi mari de cărbuni arşi au plutit în aer şi au provocat un “duş de foc” care a căzut pe întreaga municipalitate, în timp ce pe plajă au avut loc adevărate tornade de foc. Poliţia a arestat mai multe persoane responsabile care nu au urmat instrucţiunile.

În fiecare an, în noaptea Anului Nou locuitorii oraşelor Scheveningen şi Duindorp organizează un concurs cu focuri de tabără, tradiţie care a fost recunoscută ca Patrimoniu Naţional în 2014. Dar, de data aceasta, sărbătorirea tradiţiei aprroape că a condus la tragedie.

Pompierii s-au străduit din greu să stingă focul care s-a răspândit prin dune şi pentru a preveni ca flăcările să ajungă la locuinţe. De fapt, bulevardul Scheveningen, precum şi mai multe case din zonă, au fost evacuate. Pe fondul temerilor că ploaia de foc ar putea afecta acoperişurile caselor, pompierii le-au menţinut umede.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe