'O seară magică' cu Shen Yun, afirmă un dirijor

Jack Moore, directorul şi dirijorul Orchestrei Simfonice Ambler.
Jack Moore, directorul şi dirijorul Orchestrei Simfonice Ambler. (The Epoch Times)

FILADELFIA - Cultura clasică şi divină a Chinei, portretizată prin muzică şi dans clasic chinez, a fost adusă în scenă sâmbătă, atunci când Compania Shen Yun Performing Arts a susţinut o serie de spectacole la Teatrul Merriam.

Jack Moore, directorul şi dirijorul Orchestrei Simfonice Ambler, a fost uimit de combinaţia de instrumente vestice şi chinezeşti din orchestră..

“Puteai auzi viorile şi violoncelul, corzile şi flauturile şi, dintr-o dată, dintre toate acesta, se auzea acea pipa sau alte instrumente chinezeşti,” a afirmat domnul Moore. „Totul a fost foarte bine combinat-foarte eficient.”

„Sunetul distins al instrumentelor antice chinezeşti, cum ar fi erhu sau pipa, sunt cufundate într-o mare bogată de corzi vestice, percuţie şi instrumente de suflat. Rezultatul - două tradiţii clasice muzicale producând un sunet proaspăt, neaşteptat,” spune website-ul trupei.

„Este ceva ce nu ai mai auzit sau văzut înainte - iar dansul este ceva ce nu ai mai văzut până acum,” a relatat dl. Moore. „Cred că dacă vrei să înţelegi spectacolul, trebuie într-adevăr să-l vezi.”

Scena de deschidere a avut un mare impact asupra lui: „Nici nu ştiam la ce să mă aştept. Cortina s-a ridicat cu dragonul din fundal, şi dintr-o dată au apărut pe scenă dansatorii ca prin magie. A fost o experienţă profundă”.

Dumnealui a apreciat de asemenea şi piesa „Fulgii de nea întâmpinând primăvara”, în care fulgii de zăpadă se adună pentru un ultim bun-rămas înaintea zilelor calde. „Ei [fulgii de nea] încântă şi luminează ochiul în acest dans folcloric din nord-est,” afirmă website-ul oficial al trupei Shen Yun.

„A fost o seară într-adevăr magică datorită felului în care dansatorii şi fundalul animat se combinau”, a mai adăugat domnul Moore. „Nu cunosc multe despre cultura chineză, dar acum vreau cu siguranţă să caut şi să aflu mai multe despre ea.”