O scrisoare deschisă cere regimului chinez să înceteze obstrucţionarea dansatorilor

Ren Fengwu (Michelle Ren), medaliată cu aur în concursul internaţional de dans clasic chinez, al companiei NTD TV
Ren Fengwu (Michelle Ren), medaliată cu aur în concursul internaţional de dans clasic chinez, al companiei NTD TV (Ji Yuan / Epoch Times)

După ce forţele de securitate ale Chinei au fost implicate în interferarea artiştilor care încercau să participe la un concurs de dans internaţional, un lider al unei comunităţii chineze din SUA a luat iniţiativa de a le cere liderilor de top ai ţării să intervină pentru a opri abuzul.


Yang Sen, preşedintele Asociaţiei Mondiale Falun Dafa, a adresat o scrisoare liderului Partidului Comunist Chinez, Hu Jintao, şi premierului Wen Jiabao pentru a le aduce la cunoştinţă problema şi a le cere să intervină. Falun Dafa este o practică spirituală bazată pe valorile universale adevăr, compasiune, toleranţă după cum precizează departamentul de presă al grupului, faluninfo.net.


Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) al Chinei a emis un ordin secret privind toate companiile artistice şi organizaţiile din China, solicitând ca cei înscrişi în aceste organizaţii să fie obstrucţionaţi, în special studenţii de la Academia de Dans din Beijing, a raportat în prealabil The Epoch Times.


Începând cu sfârşitul lunii iulie, organizatorul concursului, postul independent de televiziune cu sediul în New York, New Tang Dynasty Televizion (NTD), a primit informaţii care susţineau că participanţii înregistraţi la concurs erau urmăriţi şi monitorizaţi de către agenţii de securitate din China. Unora din ei le-au fost refuzate vizele.


Un concurent care planificase să participe la concursul preliminar din Hong Kong a fost forţat să se retragă din cauza presiunii de la CAPL. Concurentul i-a declarat unui membru al personalului NTD că a fost rugat de către agenţii de securitate publică să acţioneze ca un informator. Dansatorul a spus că nu doreşte să spioneze, dar de asemenea a declarat că nu a putut participa la concurs.


Transmiterea de către NTD a ştirilor necenzurate din China, inclusiv a aspectelor legate de drepturile omului în Tibet, avocaţi casre apără democraţia şi Falun Dafa sunt transmise prin satelit peste tot în ţară iar acest lucru supără de ceva ani regimul chinez.


Al cincilea Concurs Internaţional de Dans Clasic Chinez face parte dintr-o serie serie de competiţii care include de asemenea arte marţiale, pian şi solişti vocali. Concursurile atrag talente din toată lumea, dar datorită misiunii seriei de promovare a artelor tradiţionale chineze cea mai importantă sursă de concurenţi este China. Preliminariile concursului încep în Hong Kong pe 18 august şi se încheie în New York în luna octombrie. Premiul cel mare al concursului de dans din acest an este de 10.000 USD.


Într-un material publicat în ziarul The Epoch Times, directorul seriei de concursuri NTD, Dna Lijuan Ma, a susţinut că datorită concursurilor NTD care renasc cultura tradiţională chineză s-a "subminat ideologia şi cultura fundamentală pe care s-a bazat PCC pentru a menţine controlul asupra poporul chinez ", fapt care a condus la încercarea PCC de a împiedica participarea la competiţii.


The Epoch Times a obţinut o copie a scrisorii lui Yang Sen din data de 12 iulie. Mai jos este prezentată n întregime scrisoarea tradusă din limba chineză :


Stimate domnule Hu Jintao şi stimate domnule Wen Jiabao,

Al cincilea Concurs Internaţional de Dans Clasic Chinez al New Tang Dynasty Television a început în mod oficial. Detaliile pot fi găsite aici.


Concursul de dans are loc în New York, SUA în fiecare an. Pentru comoditatea concurenţilor din China continentală preliminariile pentru regiunea Asia-Pacific se vor ţine pentru prima dată în Hong Kong, la mijlocul lunii august. Unii dansatori din China continentală sunt dornici să participe la concurs, dar s-au confruntat cu multe obstacole nejustificate privind cererile lor de a intra în Hong Kong.


Misiunea concursului este de a încuraja schimbul cultural, pentru a recupera şi a promova dansul clasic chinez şi a prezenta lumii această formă de artă antică chineză. Este responsabilitatea fiecărui chinez să promoveze patrimoniul nostru cultural. Acest concurs nu conţine nimic politic.


La concursurile anterioare, artiştii din cadrul Shen Yun Performing Arts [o companie artistică cu sediul în SUA] nu au avut rivali. Sperăm ca studenţii de la Academia de Dans din Beijing să poată participa la acest concurs provocator dar corect, nu numai pentru a concura şi învăţa de la ceilalţi concurenţi, dar de asemenea pentru a profita de această oportunitate de a da viaţă esenţei dansului chinez pe scena mondială.


Prin urmare, am dori să vă atragem atenţia asupra acestui aspect. Vă îndemnăm să ajutaţi prin a vă asigura că acei concurenţii din China continentală, în special studenţii de la Academia de Dans din Beijing, pot participa în mod liber la concurs. Făcând astfel, veţi ajuta la strălucirea culturii tradiţionale chineze şi la răspândirea ei în lume.


Cu cele mai bune urări,


Yang Sen

Preşedintele Asociaţiei Mondiale Falun Dafa

11 iulie 2012


PS: Dacă nu se primeşte un răspuns în termen de 15 zile, vom publica această scrisoare.