O reţea oficială de comerţ cu organe din China a fost scoasă la lumină

Postări pe un micro blog popular chinez comentează despre recoltarea forţată de organe pe care regimul chinez o continuă sistematic din 2001, şi a cărei victime sunt prizonieri politici sau de conştiinţă
Postări pe un micro blog popular chinez comentează despre recoltarea forţată de organe pe care regimul chinez o continuă sistematic din 2001, şi a cărei victime sunt prizonieri politici sau de conştiinţă (Weibo.com)

La mai puţin de două săptămâni după ce revista Lens din China continentală a atras atenţia asupra torturilor la care sunt supuşi prizonierii din lagărul de muncă Masanjia din China, o altă revistă de la aceeaşi companie a relevat existenţa unei reţele la nivel naţional implicată în tranzacţionarea de organe. Acest articol recent oferă indicii privind o poveste chiar mai impresionantă despre care încă nu s-a raportat nimic de către mass-media din China continentală şi care implică atrocităţile comise de regim.

Într-un articol al revistei de afaceri Caijing din 15 aprilie, un reporter de investigaţie pe nume Xu Qianchuan a documentat legăturile între persoane implicate în vânzarea ilegală de rinichi, instanţele regimului şi spitalele militare.

Articolul face dezvăluiri importante despre o poveste care a captat atenţia un an de zile. În februarie 2012 Caijing a raportat despre comerţul ilegal de organe din China şi de atunci regimul a anunţat în mai multe rânduri descinderi asupra bandelor care vindeau rinichi obţinuţi ilegal.

Xu a investigat timp de un an cazul lui Zheng Wei, al cărui proces a început în februarie 2012 la Beijing. Zheng este presupusul lider al unei echipe de 15 persoane, care se spune că au furnizat peste 50 de rinichi pentru transplant, câştigând 1,6 milioane de dolari (10 milioane de yuani).

Însă cum a reuşit Zheng şi ceilalţi să efectueze acest lucru nu a fost explicat în prealabil.

Comentatorul Heng He de la Epoch Times a vorbit despre cazul lui Zheng Wei într-un articol din octombrie 2012: "Pentru un criminal obişnuit, un membru al unei bande de pe stradă, ar fi aproape imposibilă crearea unui sistem sofisticat de transplant de organe de unul singur".

Relatările lui Xu Qianchuan ajută la umplerea anumitor goluri. Xu a declarat că, fiind ajutat de "prieteni", a citit întregul set al documentelor din proces, inclusiv înregistrările de la interogatoriu. Începând din martie 2012, el a realizat interviuri în Beijing, inclusiv cu membri ai departamentului de urologie al Spitalului 304 (spitalul militar care tratează liderii regimului chinez) şi la vila închiriată de Zheng Wei.

"În spatele simplului act de a "vinde un rinichi pentru a cumpăra un iphone" este crima care implică sistemul medical şi militar.... Rolurile jucate de Spitalul Militar de Gradul 3 [spital de primă clasă] şi de Curtea Intermediară a Poporului nu au fost expuse în proces şi au scăpat astfel de responsabilitatea pe care o purtau în acest caz", a scris Xu.

"Prin cazul lui Zheng Wei am descoperit o reţea de legături cu industria comerţului ilegal de organe, ce includea spitale, tribunale, intermediari, medici, condamnaţi la moarte, donatori şi beneficiari", a scris Xu. "Evaluarea de către Zheng Wei a altor organizaţii care furnizează rinichi şi cooperarea dintre ele indică faptul că reţeaua acoperă întreaga ţară".

Articolul lui Xu a fost în scurt timp depublicat de pe site-ul Caijing iar alte mass-media chineze nu l-au preluat. În timpul scurt cât a fost publicat online, articolul a stârnit un interes puternic, iar eliminarea acestuia reflectă probabil o luptă pentru putere care are loc în spatele scenei.

Arătând că a existat o implicarea sistematică a oficialilor în activităţile bandei lui Zheng Wei, Caijing a făcut aluzie la crimele mult mai grave realizate de regim. O reţea cum este cea descrisă de Zheng trebuie să fi fost pusă la punct pentru a se putea efectua atrocitatea de recoltare forţată de organe de la practicanţii Falun Gong şi de la alţi prizonieri de conştiinţă.

Recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong a început la scurt timp după ce fostul lider al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, a lansat o campanie de eradicare a practicii spirituale în iulie 1999. Acesta a înfiinţat Biroul 610, un organ extra-judiciar al Partidului, pentru a pune în aplicare această persecuţie.

"Există un mecanism în China care facilitează 10.000 de transplanturi de organe pe an, multe dintre ele fiind programate înainte cu două sau patru săptămâni", a declarat dr. Torsten Trey, director executiv al Medicilor Împotriva Recoltării Forţate de Organe, un grup de medici care lucrează pentru a pune capăt recoltării ilegale de organe.

"Rezultatele obţinute de Xu Qianchuan sunt foarte apropiate de ceea ce am anticipat deja în analiza noastră", a declarat Trey. "Există o mulţime de indicii care sugerează că spitalele militare, instanţele de judecată şi, probabil, Biroul 610 sunt implicate în această afacere organizată de comerţul ilegal de organe".

Avocatul canadian de drepturile omului, David Matas, care a scris împreună cu fostul secretar de stat canadian pentru Asia-Pacific, David Kilgour, un şocant raport de cercetare numit "Recoltarea Sângeroasă: Uciderea practicanţilor Falun Gong pentru organele lor", estimează că aproximativ 8.000 de organe transplantate în fiecare an sunt prelevate de la practicanţii Falun Gong, aceştia fiind ucişi în procesul respectiv.

Se zvoneşte că revista Caijing ar fi asociată îndeaproape cu noul şef al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, care este implicat într-o luptă pentru putere împotriva lui Jiang Zemin şi a fracţiunii acestuia.

Atât raportul de investigaţie Caijing privind recoltarea de organe, cât şi prezentarea din 6 aprilie susţinută de revista Lens referitoare la tortura din lagărul de muncă Masanjia au pus presiune pe Jiang.

Având în vedere ambele istorisiri, crimele pe care Jiang Zemin a căutat să le ţină în întuneric urmează să fie dezvăluite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe