O planetă asemănătoare lui Jupiter este consumată în secret de soarele său

WASP-12b
WASP-12b (NASA / STScI / Ann R. Feild)

Hubble Space Telescope (HST) a scos la iveală că o planetă gigant de gaz este devorată de steaua sa mamă, în spatele unui nor bogat în magneziu care eclipsează anumite lungimi de undă ale luminii.

Potrivit unui nou studiu realizat de astronomi provenind din diverse proiecte, inclusiv Wide Angle Search for Planets (WASP) din Marea Britanie, o astfel de structură nu a mai fost văzută în jurul unei stele până acum.

"E ca şi cum un văl ar fi fost tras peste moartea planetei", a afirmat autorul principal al studiului Carole Haswell de la Open University, într-un comunicat de presă.

Cunoscută sub numele de WASP-12b, planeta a fost descoperit în anul 2008 şi este de aproximativ 1,4 ori dimensiunea lui Jupiter.

Această lume gazoasă se roteşte în jurul stelei sale gazdă atât de aproape încât completează o orbită la fiecare 24 de ore. Datorită apropierii lor a apărut un nor de gaz supraîncălzit, care are de aproximativ trei ori raza lui Jupiter şi care alimentează stelele.

Cu toate acestea, o parte din gaz ajunge în spaţiul interstelar, producând un voal subţire în jurul stelei detectate de HST în lumină ultra-violetă.

Unul dintre elementele sale este magneziu, care absoarbe lungimile de undă ale luminii, făcând steaua să pară invizibilă.

Constatările au fost publicate în Astrophysical Journal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură