O plajă din nordul Norvegiei a fost acoperită de tone de peşti morţi

Câteva tone de heringi morţi au acoperit în noaptea de Anul Nou o plajă din nordul Norvegiei, provocând nedumerire atât în rândul localnicilor, cât şi al cercetătorilor, relatează luni presa de la Oslo.

Un localnic, care a făcut şi poze, spune că deşi lucrează la o fabrică de peşte niciodată nu a văzut o asemenea cantitate de peşti morţi, estimând că sunt câteva tone de heringi morţi pe plaja din Kvaenes.

O teorie vehiculată pentru a explica fenomenul este că un banc de heringi ar fi fost surprins de maree după ce a fugit de un peşte prădător care i-a urmărit către linia ţărmului.

O altă teorie este că peştele a fost aruncat pe ţărm în timpul unei furtuni sau că a fost afectat de o scădere a nivelului de oxigen în apă.

Cercetătorii vor face teste pentru a vedea dacă nu cumva peştii au murit din cauze patogene.

Şi anul trecut, în primele zile de după Anul Nou, milioane de peşti morţi au fost descoperiţi pe coastele Noii Zeelande, Braziliei şi în golful Chesapeake, cel mai mare din Statele Unite. Descoperirea intervenea după moartea misterioasă a mii de păsări în statele americane Arkansas şi Louisiana, precum şi la Falkoping, un orăşel din sud-vestul Suediei, ceea ce a alimentat teoriile despre sfârşitului lumii.

Fenomenul păsărilor moarte s-a repetat însă sâmbătă, în ajunul Anului Nou, în acelaşi orăşel din Arkansas, SUA, unde a fost observat prima dată şi anul trecut.