O piaţă va purta numele actorului Radu Beligan

Spaţiul public situat la intersecţia bulevardelor Carol I şi Ion C. Brătianu va purta numele actorului Radu Beligan, după ce în şedinţa de luni consilierii generali au adoptat un proiect de hotărâre în acest sens.
Radu Beligan
Radu Beligan (timetv.ro)

Proiectul a fost adoptat cu 26 de voturi din 51 de consilieri prezenţi şi a reprezentat o derogare de la regula care prevede că acest lucru se poate petrece după 3 ani de la deces.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţa, pe 20 iulie, că va propune CGMB ca piaţa dintre cele două bulevarde să poarte numele lui Radu Beligan. Ea preciza că proiectul de hotărâre va conţine un articol prin care se va abroga un alineat din HCGMB nr. 31/2003, care prevedea că numele unor oameni pot fi atribuite unor străzi sau altor spaţii urbane după cel puţin trei ani de la moartea persoanei în cauză.

În cadrul şedinţei de luni a CGMB, consilierul PMP Robert Turcescu a afirmat că este necesară o perioadă de reflecţie după dispariţia unei presonalităţi publice. În opinia sa, este şi cazul lui Beligan, mai ales în condiţiile în care în mediul virtual există o dezbatere despre perioada de dinainte de 1989, când actorul a fost şi "un personaj de casă al regimului comunist". "Cred că era o decizie bună să aşteptăm aceşti 3 ani. După dispariţia unui om apar în spaţiul public discuţii despre ce a făcut, ce nu a făcut. Există discuţii în mediul online că a fost un personaj de casă al partidului comunist. Cred că ar fi înţelept să mai aşteptăm, nu au trecut nici măcar cele 40 de zile până la parastas", a explicat liderul consilierilor PMP.

La rândul său, consilierul general al Uniunii Salvaţi Bucureştiul Dumitru Dobrev a declarat, înainte de începerea şedinţei CGMB, că electoratul USB este împotriva acestui proiect de hotărâre.

"Noi am făcut un mini-sondaj pe Facebook în aceste 48 de ore cât ni s-a permis şi electoratul nostru este împotrivă, pentru motivul principal că nu le convine ca Piaţa Universităţii să fie bucăţelită în Piaţa 21 Decembrie, Piaţa Radu Beligan, lumea este obişnuită cu denumirea asta de Piaţă Universităţii", a explicat Dobrev.

În replică, Gabriela Firea a spus că ”dacă sunt acum anumite contestaţii, cu siguranţă nu sunt legate de calitatea şi valoarea artistică. Aceasta nu a fost contestată nici în mediul online, nici în altă parte".

Referitor la propunerile ca o stradă sau un bulevard să poarte numele actorului, primarul general a explicat că acest lucru era mai complicat şi ar fi stârnit nemulţumirea riveranilor deoarece era nevoie să-şi schimbe documentele de identitate şi alte acte.

Gabriela Firea a declarat că în Piaţa Radu Beligan va fi instalat şi bustul actorului, cu privirea îndreptată simbolic spre Teatrul Naţional şi vor fi organizate mai multe evenimente artistice în memoria sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne