O petiţie pentru renumărarea voturilor în sectorul 1 strânge mii de semnături

Aproape 8000 de persoane au semnat o petiţie în care cer Parchetului să investigheze o posibilă fraudare a procesului electoral în sectorul 1. De asemenea, cetăţenii cer renumărarea voturilor.
Clotilde Armand
Clotilde Armand (Epoch Times România)

Pe internet a fost lansată o petiţie prin care românii sunt invitaţi să se ralieze cererii de demarare a unei anchete a Parchetului vizând numărarea voturilor în sectorul 1 unde, reamintim, Clotilde Armand fusese dată câştigătoare de exit-poll-uri duminică seara pentru ca, luni, din urne primar să iasă Dan Tudorache.

În petiţia care a strâns deja aproape 8000 de semnături, cetăţenii cer, pe lângă o anchetă a parchetului şi renumărarea voturilor în sectorul 1.

"În anul 2016 alegerile din sectorul 1 din Bucureşti au fost fraudate, prin invalidarea unor voturi exprimate de cetăţeni către candidata USB la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand. Numai prin renumărarea voturilor putem să asigurăm că avem o democraţie funcţională. (...)

Există o diferenţă semnificativă de voturi anulate în secţiile de votare unde USB nu a avut observatorii, comparativ cu secţiile de votare unde USB a avut observatori. Este şi o diferenţă privind opţiunile alegătorilor, în secţiile de votare unde USB nu a avut observatorii, lumea a votat procentual mai mult PSD.

Nu zic că dacă se numără toate voturile corect Clotilde Armand o să iasă. Dar zic că este nevoie să fie investigată această fraudă electorală, iar cei care au participat la ea, aduşi în faţa instanţei", se arată în textul petiţiei, care poate fi accesată aici

Reamintim că duminică seară exit-poll-urile o dădeau câştigătoare la primăria sectorului 1 pe Clotilde Armand. Peste noapte situaţia s-a schimbat, rezultatele parţiale ale BEC de luni dimineaţă indicându-l câştigător al cursei pentru primărie pe Daniel Tudorache de la PSD.

Luni, Uniunea Salvaţi Bucureştiul a cerut renumărarea buletinelor de vot, acuzând discrepanţe statistice între voturile din secţiile unde USB a avut observatori şi secţiile unde nu a avut.

"Toată ziua au lucrat colegii mei, azi, la o cerere de renumărare a voturilor din cinci-zece secţii de votare din Sectorul 1. Cred că la ora asta s-a depus — urma să se depună. Am indicat nişte discrepanţe statistice. Sperăm că Biroul Electoral al Sectorului să admită şi să renumere în câteva secţii de votare. (...) În situaţia în care se descoperă că, sistematic, cifrele nu corespund cu buletinele, se va trece la o renumărare mai mare", a declarat Nicuşor Dan.

Cererea a fost însă respinsă cu unanimitate de voturi de Biroul Electoral de Sector. În consecinţă, USB se va adresa instanţei şi, în plus, va cere Autorităţii Electorale Permanente acces la procesele verbale şi la sacii cu buletinele de vot.