O parte dintre minerii de la Băiţa intră în greva foamei

Mineri în subteran.
Mineri în subteran. (Epoch Times România)

Situaţia de la mina Băiţa, din judeţul Bihor, devine din ce în ce mai problematică. Nu mai puţin de 53 de angajaţi ai minei stau de zile bune blocaţi în subteran, iar alţi 79 protestează la suprafaţă. Unii dintre ei au anunţat acum că s-au decis să apeleze la o formă extremă de protest - greva foamei.

Într-o intervenţie telefonică pentru B1 TV, administratorul Societăţii Băiţa, Gabriela Dobrotă, a precizat că minerii care protestează la suprafaţă au decis să intre în greva foamei.

"Cei care protestau la suprafaţă au decis (să intre în greva foamei - n.r.). Cu greu i-am convins pe cei din subteran să nu intre în greva foamei. De şase zile nimeni nu i-a contactat. 21 de mineri au făcut solicitarea, pentru prima etapă. Începem să facem procedura legală pentru asta.

Nu pot permite intrarea în greva foamei până nu vine Direcţia de Sănătate să facă un control clinic. Dar nici nu putem să le interzicem. Şi cei din subteran s-au gândit la acesta formă de protest, dar i-am rugat să nu facă acset lucru. Deja avem probleme de respiraţie, avem pusee de tensiune. Mâine se împlineşte o săptămână de protest şi nu a venit nimeni", a declarat Gabriela Dobrotă.

Protestatarii sunt nemulţumiţi că, de un an de zile, tot aşteaptă licenţa de exploatare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi acuză statul că face tot ce îi stă în putinţă pentru a închide mina.

Ministrul Economiei reacţionează

"Acolo sunt două exploatări de subteran, una a statului şi una privată. Cea privată, în care sunt minerii blocaţi este în procedură de faliment şi nu are licenţă de exploatare. Statul poate interveni pe baza unor hârtii, ei trebuie să îndeplinească unele cerinţe legale, pe care, din câte sunt informat, nu le îndeplinesc", a explicat ministrul Economiei, Mihai Tudose.

Ministrul a mai precizat că reprezentanţi ai ministerului s-au deplasat în urmă cu o săptămâna în zonă şi ulterior s-au trezit cu plângeri penale pe numele lor din partea administratorului sociteăţii, pe motiv că ar fi încălcat o proprietate privată.

"Au fost reprezentanţii ministerului săptămâna trecută şi au primit din partea directoarei, s-a facut plângere penală pentru că au intrat pe proprietatea lor. Oamenii sunt anternaţi într-un joc periculos care nu este al lor. Se înceracă prin forţă intrarea în legalitate cu o activitate care nu a fost în regulă. Secretarul de stat Maricel Popa, de la minister, cu domnul prefect, cu corpul de control al ministerului au fost acolo", a adăugat Mihai Tudose.

"Inclusiv mina de stat este o insula într-o proprietate privată. Sunt plângeri făcute la toate instanţele competente pe acest domeniu. Din punctul de vedere al ministerului, noi suntem parte păgubită. Faptul că alocat infrestructura statului la privat, nu a autorizat nimeni, sunt făcute de fosta directoare. Nu a semnat nimeni din minister. Nu a făcut niciun fel de informare, au fost consfinţite din 2005 încoace.

Acum, când încercăm să facem lumină în acestă zonă, vedeţi ce se întâmplă. Din actele contabile rezultă că o galerie de mină şi calea ferată a fost extarnalizată, a se citi vândută, cu valoare zero. S-au făcut plângeri penale, s-au făcut percheziţii, s-au ridicat documente. La minister există o celulă de criză. Nu avem corespondeţă cu doamna pentru că nu poate să îşi aume ceva în scris, probabil", a mai afirmat ministrul Economiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne