O pălărie simbol a lui Napoleon Bonaparte, vândută la licitaţie cu 1,9 milioane de euro

Frank Samson în rolul Împăratului Napoleon
Frank Samson în rolul Împăratului Napoleon (FRANCK FIFE/AFP/Getty Images)

Un obiect de îmbrăcăminte al lui Napoleon Bonaparte, respectiv o pălărie neagră din fetru cu două colţuri, a fost vândut cu 1,9 milioane de euro, duminică, la o licitaţie organizată de casa Osenat în oraşul francez Fontainebleau, potrivit Mediafax.

Bicornul, un simbol al lui Napoleon Bonaparte, a fost cumpărat de o persoană din Coreea de Sud cu fabuloasa sumă 1,9 milioane de euro, a declarat Jean-Pierre Osenat, reprezentant al casei de licitaţii Osenat. Pălăria a fost scoasă la licitaţie împreună cu alte obiecte din perioada celebrului împărat francez, din colecţia prinţului de Monaco.

Aceste pălării erau purtate la începutul secolului al XIX-lea având colţurile în faţa şi în spate, însă "pentru a se face remarcat", Napoleon a schimbat poziţia colţurilor.

"Toată lumea purta acest tip de pălărie într-un fel, dar Napoleon a purtat-o invers (colţurile erau aliniate cu umerii, n.r.), astfel încât silueta sa să fie recunoscută pe câmpul de luptă", a dezvăluit Jean-Pierre Osenat.

Napoleon a avut aproximativ 120 de pălării, furnizate de obicei de compania Poupart & Cie, al cărei sediu era unde se află în prezent Palais-Royal din Paris. O pălărie costa cca 60 de franci.

"Napoleon a avut mereu 12 pălării pentru utilizare, fiecare rezista trei ani şi au fost înlocuite la rata de patru pe an", se explică în catalogul licitaţiei.

O astfel de pălărie care a aparţinut lui Napoleon era estimată la cca 300.000 - 400.000 de euro, însă exponatul care a fost vândut recent este într-o stare excelentă, având chiar şi căptuşeala din mătase de culoare gri - verde, culorile purtate de împărat.

În momentul de faţă mai există un număr de 20 - 30 de pălării ale generalului francez, multe dintre ele aparţinând unor colecţii ale muzeelor.

Pălăria respectivă a fost în posesia veterinarului-şef de la grajdurile imperiale de la începutul secolului al XIX-lea, în 1926 fiind vândută celebrei case de licitaţii Drouot din Paris şi cumpărată de familia regală de Monaco.

Străbunicul prinţului Albert de Monaco a fost un colecţionar împătimit de lucruri ce au aparţinut lui Napoleon. În 1960, familia princiară a creat un muzeu, în prezent, obiectele fiind scoase la licitaţie pentru a prezenta istoria familiei, a mai explicat reprezentantul casei de licitaţii.

În cadrul acestei licitaţii au mai fost prezentate busturi din marmură şi bronz şi statuete ale împăratului, portrete ale acestuia, panglici tricolore militare şi medalii, şi multe alte obiecte, printre care ochelarii lui Napoleon, aparatul de ras şi ceasul de buzunar.

În anul 2009, casa de licitaţii Osenat a vândut o sabie care i-a aparţinut lui Napoleon, cu suma de 4,8 milioane de dolari, potrivit lui Jean-Pierre Osenat.