O nouă victorie împotriva exploatării gazelor de şist. Chevron pierde în faţa comunei Şuletea

Bannere anti Chevron la Bârlad
Bannere anti Chevron la Bârlad (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Războiul împotriva gazelor de şist se duce în multe regiuni din ţară. Comuna vasluiană Şuletea a interzis, cu ajutorul votului Consiliului Local, explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metode neconvenţionale, scrie joi activenews.ro

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Prefectura Vaslui, a contestat în instanţă decizia Consiliului Local, acuzând că acesta şi-a depăşit limitele competenţei sale şi a comis un abuz.

Prefectura a declarat că „statul este singurul subiect de drept care poate avea în proprietate resursele subsolului şi singurul care asigură şi reglementează exploatarea acestora”, subliniind că „bogăţiile subsolului sunt de interes naţional”.

Decizia instanţei nu a fost tocmai pe placul Prefecturii, a cărei acţiune a fost respinsă pe motiv că aceste dispoziţii citate nu se pot aplica în cazul gazelor de şist, pentru că acestea nu se regăsesc în Legea petrolului şi nici nu au fost declarate de interes naţional, motiv pentru care Consiliul Local avea competenţa să se pronunţe cu privire la acestea.

„Pentru a adopta această Hotârâre, Consiliul Local s-a bazat pe articolul 10 din Legea 215/2001, legea administraţiei publice locale, care prevede că: “Autorităţile publice locale dispun de resursele financiare, precum şi de bunurile proprietate publică sau privată ale comunei”. Din textele de lege menţionate de reclamant, nu rezultă că resursele de gaze de şist din subsolul comunei ar fi bunuri de uz sau de interes public naţional sau judeţean şi, în consecinţă, numai aceste autorităţi ar avea dreptul să se pronunţe asupra lor. Este adevărat că bunurile de interes public sunt administrate de autorităţile centrale, dar acestea sunt stabilite prin lege, ceea ce nu a fost cazul gazelor de şist. În Legea Petrolului, 238/2004, gazele de şist nu se regăsesc. (…) Cum gazele de şist nu se regăsesc în Legea Petrolului şi nici nu au fost declarate de interes naţional, Consiliul Local avea competenţă să se pronunţe cu privire la acestea. Mai mult decât atât, nici nu se cunoaşte dacă teritoriul comunei Şuletea dispune de astfel de zăcăminte, pentru că nu au fost făcute operaţiuni de explorare până în acest moment”, a arătat, în cadrul unei sedinţe publice din luna noiembrie, judecătoarea Elena-Gabriela Aioniţoaie.

Instanţa a arătat practic că statul român nu a reglementat regimul acestor resurse prin lege, ceea ce înseamnă că comunităţile locale pot lua decizia, pe cont propriu, de interzicere a unei astfel de exploatări.

După Pogona şi Alexandru Vlahuţă, Şuletea este a treia comună care se bucură de o asemenea de decizie.

Primarul din Şuletea, Ciprian Robert Tamaş, a salutat decizia instanţei şi a făcut apel la toţi ceilalţi edili care se confruntă cu această problemă să urmeze modelul comunei sale.

„În primul rând sunt mulţumit sufleteşte, că am făcut ceea ce ar fi trebuit să facă toţi primarii din judeţ. Sunt un primar tânăr, la primul mandat şi nu cred că sunt în măsură să dau sfaturi veteranilor, dar totuşi, să nu uite că atunci când au fost reinvestiţi în această nobilă funcţie, au jurat cu mâna pe Biblie că vor apăra comunitatea pe care o reprezintă! Eu sunt sigur că vom reuşi, aşa să ne ajute bunul Dumnezeu! Mulţumesc din suflet, în numele tuturor locuitorilor comunei Şuletea şi a tuturor conjudeţenilor noştri, doamnei preşedinte Elena-Gabriela Aioniţoaie, un adevărat român, cu inima mare, de patriot, care ştie să apere ţara şi neamul de răul ce va să vină, Chevron!”, a declarat primarul pentru Vrn.ro