O nouă întâlnire 100% coreeană pentru pregătirea unui summit între Kim şi Moon

Membri de rang înalt ai guvernelor din ambele Corei s-au întâlnit într-un sat de la graniţă pentru a pregăti un summit între liderii celor două ţări. Va fi primul summit de acest gen în peste un deceniu.
Grănicer nord-coreean.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)

Înalt oficiali din Coreea de Nord şi Sud s-au întâlnit joi în apropierea frontierei dintre cele două ţări pentru a pregăti un summit între liderii acestora, a confirmat Seulul. Oficialii au discutat despre detaliile întâlnirii care, aparent, va avea loc în 27 aprilie dacă nu intervin schimbări.

Ri Son-gwon, directorul agenţiei nord-coreene pentru relaţiile dintre cele două Corei, i-a întâmpinat pe oficialii sud-coreeni în clădirea Tongilgak, din satul Panmunjom din Coreea de Nord, precizând că în ultimele 80 de zile au avut loc “evenimente istorice fără precedent” între Seul şi Phenian.

În plus, cele două părţi au stabilit, în prealabil, ca noile contacte de lucru să aibă loc în 4 aprilie, pentru a stabili protocolul şi securitatea summitului inter-coreean.

Ministrul sud-coreean pentru unificare, Cho Myoung-gyon, a susţinut că oficialii celor două tabere ar trebui să facă tot posibilul pentru ca summitul să fie un succes. El a precizat că “situaţia actuală a fost creată ca urmare a deciziilor luate de conducerile superioare ale Nordului şi Sudului”.

Întâlnirea din 27 aprilie dintre dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in va fi doar cea de-a treia întâlnire la nivel înalt de la sfârşitului Războiului Coreean. Ultimele convorbiri de acest gen au avut loc în 2007.

În plus, Kim Jong-un aparent a acceptat să participe la tratative cu preşedintele american Donald Trump la un moment dat în viitorul apropiat.

Potrivit guvernului din Seul, Kim aparent a semnalat dorinţa de a “denucleariza” peninsula Coreeană, cu toate că unii observatori sunt îngrijoraţi că Phenianul adoptă o strategie de tipul “divide şi cucereşte” prin faptul că se întâlneşte separat cu americani şi sud-coreeni.

La începutul acestei săptămâni, Kim a efectuat o vizită surpriză în Beijing – prima sa călătorie în străinătate de când a preluat conducerea de la tatăl său în 2011 – care a fost văzută ca o avanpremieră a acţiunilor de coordonare a viitoarelor posibile summituri. Consilierul de stat chinez Yang Jiechi urmează să călătorească la Seul în această săptămână pentru a informa guvernul sud-coreean în legătură cu întâlnirea care a avut loc între Kim şi preşedintele chinez Xi Jinping.

Totuşi, organizarea unui summit între Kim şi Trump pe tema dezarmării nucleare a Coreei de Nord (şi a Peninsulei Coreene) a fost pusă recent sub semnul întrebării după ce noi imagini de satelit, aparent surprinse în 25 februarie, au arătat emisii ce provin dintr-un reactor nuclear nord-coreean. Imaginile pun la îndoială seriozitatea Coreei de Nord cu privire la reducerea capabilităţii sale nucleare.

Rob Munks, redactor la jurnalul Jane's Intelligence Review, a susţinut că reactorul cu apă uşoară “ar putea fi folosit pentru generarea de electricitate în scop civil, care este şi obiectivul său declarat, sau ar putea fi folosit pentru programul nuclear”. El a menţionat că reactorul nuclear ar putea fi operaţional până la sfârşitul acestui an “cu mici semne de avertizare” înaintea atingerii acestui prag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe