O lume strivita de indiferenta

Fetita lovita de un camion, Yueyue, în terapie intensivă la Spitalul General al Comandamentului Militar Guangzhou pe 16 octombrie. Capul ei este umflat, iar ea este ţinuta în viaţă cu ajutorul unei maşini de respiraţie şi a medicamentelor
Fetita lovita de un camion, Yueyue, în terapie intensivă la Spitalul General al Comandamentului Militar Guangzhou pe 16 octombrie. Capul ei este umflat, iar ea este ţinuta în viaţă cu ajutorul unei maşini de respiraţie şi a medicamentelor (Epoch Times)

Trebuie sa spun chiar de la inceput ca nu pot sa scriu acest articol fara sa am ochii in lacrimi. Imi tremura mainile pe tastatura, grele si neputincioase.

De cateva zile circula pe internet un filmulet cu o fetita de vreo 2 anisori, lovita de un camion in orasul Foshan, din China. Soferul are cateva clipe de ezitare, dupa care trece si cu roata din spate a masinii peste copil, fugind de la locul faptei. Copilul e ranit, iar camionul trece cu ambele roti peste corpul ei!!! Apoi, oamenii trec pe langa ea, o ocolesc, isi vad de lucru in continuare, o alta fetita de mana cu mama ei o vede face un gest incet spre corpul intins pe astfalt, dar NIMENI, NIMENI nu face NIMIC... NIMIC. Probabil in dureri inimaginabile, mica faptura sa misca putin. E inca in viata. Dar vine o ALTA camioneta. Se apropie de fetita, incetineste, face un semnal cu farurile si apoi trece peste corpul inert al lui Yue Yue!!! Iertati-mi semnele de punctuatie si majusculele, dar bitii astia electronici sunt saraci si banali pentru o asa intamplare oribila.

Au trecut pe langa mogaldeata strivita 18 persoane. 18 oameni, care poate au copii acasa, poate au nepoti, frati, copii ai vecinilor, dar care, mai mult decat atat, sunt oameni si asta ar trebui sa fie suficient. 18 oameni care n-au fugit catre ea s-o ajute. Si-o lume intreaga sta acum in fata monitoarelor cu sufletul infirm, schilod, incercand sa intinda o mana catre prapadita, sa-i spuna sa nu-i fie frica, totul va fi bine, ca masina de salvare e pe drum si parintii ei vor ajunge imediat. Intr-un final o doamna o observa si, indiferenta, incearca sa indeparteze corpul din strada. Corpul mic se indoaie ca o salcie fara viata si e pus langa niste saci. In final, mama micutei Yue Yue iese din magazin, alearga catre ea, o ia in brate si cere ajutor. Yue Yue a fost internata in moarte cerebrala si medicii nu ii dau nici o sansa de supravietuire. Cu ajutorul imaginilor video, cei doi soferi au fost prinsi si arestati si sunt cercetati si "trecatorii indiferenti". Intreaga China, dar nu numai, este in soc.

“Aceasta societate este grav bolnava”, declara presei un chinez, in timp ce alti conationali pun lipsa de reactie a martorilor pe seama unui alt caz, in care un barbat a fost pus sub acuzare, dupa ce a sarit sa ajute o femeie in varsta care a cazut. Se pare ca acesta a incalcat o regula guvernamentala privind interventia in caz de accident si a fost obligat sa plateasca o parte din costurile spitalizarii. Nici nu-mi mai vine sa va spun ca femeia care a mutat copilul ca un sac, langa ceilalti saci, a fost recompensata de guvernul chinez.

Cum, va implor sa imi spuneti cum de s-a putut intampla asa ceva? Si de ce? Cat de ticalosi suntem? Ce poate fi mai important in exact acel moment, ce sentiment mizerabil te poate conduce prin viata asta si sa te retina sa nu iti apleci sufletul spre o asa o nenorocire. Nu e vorba de o batrana cu sacose grele, nici de un copil care s-a impiedicat si-a cazut, nici de o domnisoara care si-a imprastiat cartile pe strada. E vorba de un om strivit de cateva tone. De un copil strivit.

S-au vehiculat informatii cum ca video-ul a fost trucat. Si eu as vrea sa cred cu tot sufletul ca e asa. Dar mi-e teama ca nu-s trucate, dupa cum au ajuns la o concluzie expertii intervievati de presa internationala. Suntem cu totii revoltati de infamul situatiei, sunt sigura. Mi-s ochii inca umezi si mainile tot neputincioase. Am paralizat in sentimentul asta si am impresia ca Universul ar trebui sa se opreasca aici. Pur si simplu sa se stinga totul, pentru ca daca asa ceva poate sa se intample, am ajuns mai marsavi decat ne putem suporta. Cum, cum s-a putut intampla asa ceva? Si de ce?

Video-ul poate fi gasit (daca nu l-or fi dat jos din motive de "imagine") la http://weibo.com/1815459374/xt1pTfDxO . Atentie, imagini socante!