O limbă străveche descoperită în Orientul Mijlociu

În ruinele unui palat imperial din sud-estul Turciei, construit acum 2.800 de ani, arheologii au găsit dovezi pentru o limbă necunoscută până acum, informează The Independent.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi aflată sub conducerea Dr. Dirk Wicke de la Universitatea din Mainz şi constă dintr-o singură tabletă de lut. Aceasta a fost găsită în timpul excavării palatului administrativ din Ziyaret Tepe, situl oraşului antic asirian Tušhan. Tableta ar fi supravieţuit incendiului de la sfârşitul secolului al VIII-lea i.e.n, care a distrus palatul.

Dr. John MacGinnis, de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a descifrat înscrierile cuneiforme de pe tabletă. Ele reprezintă o listă de 144 de nume de femei, dintre care doar 60 mai sunt lizibile. Când a încercat să identifice originea numelor, a realizat că 45 dintre ele nu aparţin nici unei limbi cunoscute din Orientul Mijlociu.

„În total, aproape 60 de nume sunt prezervate [...] Unul sau două sunt de fapt asiriene şi alte câteva ar putea aparţine unor limbi cunoscute ale perioadei, cum ar fi Luwian sau Hurrian, dar marea majoritate aparţin unei limbi neidentificate până acum” a spus Dr. John MacGinnis pentru Science Daily.

Exemple de nume găsite pe tabletă sunt Ushimanay, Alagahnia, Irsakinna sau Bisoonoomay.

Descoperirea este prezentata într-un articol din Jurnalul de Studii din Orientul Apropiat. În cadrul studiului sunt emise mai multe ipoteze despre originea acestei limbi misterioase. Cel mai probabil, limba era vorbită de o populaţie „barbară” din munţii Zagros, de la graniţa actuală dintre Iran şi Irak. Femeile înregistrate pe tabletă ar fi fost prizonieri de război, deportaţi în Tušhan de către regii asirieni, la mijlocul secolului al VIII-lea i.e.n. Este ipoteza cu cel mai mare impact, deoarece zona munţilor Zagros în timpul Imperiului Neo-Asirian este o necunoscută pentru istorici.

„Dacă teoria că vorbitorii acestei limbi au venit din vestul Iranului este corectă, atunci există potenţialul de a completa imaginea primului imperiu multi etnic din lume.” a adăugat Dr. John MacGinnis.

Mai sunt posibile şi alte două ipoteze. Prima spune că ar fi fost limba vorbită de populaţia migratoare Mushki, ce ar fi trecut în aceea perioadă prin zonă. Nu există însă izvoare istorice care să ateste o interacţiune atât de puternică încât administratorii asirieni să noteze această populaţie în arhivele oficiale. Conform celei de a doua ipoteze, ar fi limba vorbită de indigeni, limba Shubrian, de dinainte de venirea asirienilor în zonă. Istoricii cred însă că această limbă nu a fost una scrisă.

Tableta de lut va fi analizată mai amănunţit în perioada următoare pentru a se găsi informaţii în sprijinul uneia dintre ipoteze formulate. Noi descoperiri ar îmbogăţi semnificativ cunoştinţele noastre despre perioda primelor imperii ale omenirii.

 

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură