O judecătoare considerată pro-PSD, aleasă şefă peste CSM

Judecătoarea Lia Savonea - fosta şefă a Curţii de Apel Bucureşti - a preluat frâiele Consiliului Superior al Magistraturii.
Lia Savonea
Lia Savonea (G4Media.ro)

Judecătoarea Lia Savonea a primit miercuri, prin vot în plen, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii în anul 2019, iar procurorul George Solomon funcţia de vicepreşedinte al instituţiei.

"Continuăm aceleaşi obiective începute încă din anul 2017, să asigurăm independenţa Justiţiei, să asigurăm o Justiţie mai funcţională, să rezolvăm chestiunile restante din Justiţie. Desigur, avem şi ceva probleme pe care trebuie să le rezolvăm - cu limitele libertăţii de exprimare şi cu încălcări ale legii - pe ici, pe colo. E cazul să separăm odată apele şi să demonstrăm că avem capacitate de autoreglare instituţională", a declarat Lia Savonea, citată de Agerpres.

Potrivit g4media.ro, Lia Savonea este considerată cel mai influent membru CSM. A reuşit să coaguleze o majoritate, considerată pro-PSD, în Secţia pentru judecători a CSM şi în plen. Inteligentă şi bine pregătită, Savonea este definită, însă, cel mai bine de propriile acţiuni. Spre exemplu, în noiembrie, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, a pus în discuţie revocarea şefei ÎCCJ Cristina Tarcea, aflată pe lista neagră a PSD.

La începutul lui octombrie, Secţia pentru judecători controlată de Savonea a stabilit, de asemenea, că ambasadorul SUA, Hans Klemm, a afectat independenţa Justiţiei prin unele dintre declaraţiile sale.

Mai trebuie precizat faptul că Lia Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea (fost profesor de sport), fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie şi cu Cătălin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru corupţie.

Întrebată de jurnalişti despre speculaţiile privind o posibilă apropiere a sa de PSD, Lia Savonea a replicat: "Chiar nu este cazul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne