"O gravă neglijenţă managerială" - Toader o loveşte pe Kovesi după clasarea dispusă în dosarul Microsoft

Pe fundalul scandalului declanşat în spaţiul public de clasarea dispusă în dosarul Microsoft, ministrul Justiţiei Tudorel Toader i-a reproşat procurorului şef al DNA "o gravă neglijenţă managerială".
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat după ce mai mulţi foşti miniştri au scăpat de acuzaţiile formulate împotriva lor de procurorii anticorupţie în celebrul dosar privind licenţele Microsoft.

"O gravă neglijenţă managerială privind soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil! Nu doar că a fost depăşit termenul rezonabil de soluţionare, fiind depăşit chiar şi termenul de prescripţie a răspunderii penale", a declarat Tudorel Toader, la solicitarea Mediafax.

În replică, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a subliniat "nu poţi să-i reproşezi unui şef de parchet că s-a dat clasare".

"Nu comentez declaraţiile ministrului Justiţiei, mai ales că nu ştiu ce criterii a avut în vedere când a tras aceste concluzii, dacă s-a bazat pe comunicatul DNA, dacă are informări de la Inspecţia Judiciară, dar nu poţi să-i reproşezi unui şef de parchet că dă soluţie de clasare. În situaţia în care aveam pretenţia să se trimită în toate cauzele în judecată, nu mai vorbim de aplicare unitară a legii. (...) Nu am niciun motiv să îmi dau demisia", a precizat Kovesi la Digi24.

În acelaşi timp, procurorul şef DNA a arătat cu degetul spre procurorul de caz - Mihaiela Iorga:

"Ce se poate imputa DNA şi procurorului de caz în această situaţie este că, pentru o parte dintre miniştri, deşi a obţinut un aviz de urmărire penală, a început ancheta la câteva zile după ce faptele s-au prescris. În momentul în care am luat la cunoştinţă despre această situaţie a fost sesizată Inspecţia Judiciară. Ca şef de instituţie, nu am alte pârghii la îndemână atunci când un procuror greşeşte. Eu nu pot să aplic sancţiuni. Acest lucru poate să îl facă Inspecţia Judiciară".

De cealaltă parte, Mihaiela Iorga susţine că ea nu are ce să-şi reproşeze în acest caz, şi-a făcut treaba şi a discutat problema prescripţiei cu şefa DNA şi cu adjunctul său.

Reamintim că foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu au scăpat de acuzaţiile din dosarul Microsoft pentru că s-au prescris faptele. Şi fostul ministru Daniel Funeriu a beneficiat de soluţia clasării, însă pe motiv că fapta sa nu era de natură să producă efecte juridice. Detalii aici.