O expoziţie de la Ermitaj provoacă o dispută diplomatică

Cancelarul german Angela Merkel şi premierul rus Vladimir Putin.
Cancelarul german Angela Merkel şi premierul rus Vladimir Putin. (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)

Aflată în Rusia cu ocazia Forumului economic de la Sankt-Petersburg, cancelarul german Angela Merkel urma să participe alături de preşedintele rus Vladimir Putin la vernisajul unei expoziţii la Ermitaj. Printre exponate se regăsesc valori capturate de armata sovietică în Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează agenţia de presă DPA.

Şefa executivului german şi preşedintele rus ar fi trebuit să ia parte la deschiderea expoziţiei intitulate ”Epoca bronzului. Europa fără graniţe”, organizată în cadrul Anul Rusiei în Germania şi Anului Germaniei în Rusia.

Printre exponatele ce urmau să fie prezentate se numără aşa numitele ”valori trofeu”, care de fapt reprezentau captura de război adusă de trupele sovietice la Moscova după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Printre acestea se numără şi comoara din Eberswalde, cea mai mare colecţie de obiecte de aur din epoca bronzului. Germania a invocat dreptul internaţional şi solicită retrocedarea acestei colecţii, însă Rusia, la rândul său, afirma că a plătit cu sângele soldaţilor săi pentru aceasta.

Berlinul a anunţat, fără a da vreo explicaţie, că întâlnirea cu Putin nu va mai avea loc şi că Angela Merkel revine în ţară mai devreme decât era planificat.

O sursă din cadrul delegaţiei oficiale germane la Forumul economic de la Sankt-Petersburg a declarat pentru DPA că, la vernisajul expoziţiei de la Ermitaj, cancelarul Angela Merkel avea de gând să abordeze problema retrocedării ”valorilor capturate” de Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Acesta a fost motivul pentru care părţile ar fi decis de comun acord, joi seară, să anuleze participarea la eveniment.