O experienţă unică - Groenlanda [video]

Iceberguri lângă coasta îngheţată a Groenlandei.
Iceberguri lângă coasta îngheţată a Groenlandei. (Susan James)

Frumuseţea unică a Groenlandei captivează datorită munţilor acoperiţi cu gheaţă, faunei şi satelor eschimoşilor. Această mare insulă are o suprafaţă de 2.166.086 km, din care doar 410.449 km.p. nu are gheaţă, şi o populaţie de 57.670 locuitori (iulie 2011). Capitala este la Nuuk, iar ca diviziuni administrative deţine 4 municipii: Kujalleg, Qaasuitsup, Qeqqata şi Sermersooq.

Groelanda ar fi fost locuită acum 4.500 de ani de populaţii din Canada. Ceea ce se cunoaşte este că, în secolul al X-lea, au ajuns acolo vikingii din Islanda, care s-au stabilit în partea de sud.

Erik Thorvaldsson sau Erik cel Roşu a fost exilat din Islanda din cauza crimelor comise de tatăl său. În 982 el navighează spre vest descoperind un pământ cu văi verzi şi teren bun de agricultură şi cu o climă blândă. Această insulă este denumită de el „green land”, fiind fascinat de bogata faună: urşi polari, cerbi, vulpi arctice, vulturi şi alte animale, precum şi 235 de specii de păsări, multe fiind migratoare.

Groenlanda
Groenlanda (Pixabay.com)

Din secolul al XVIII-lea, această mare insulă devine parte a Danemarcei, urmând un şir lung de dispute legate de reglementările privind pescuitul, iar în 1979 parlamentul danez îi acordă dreptul de a se auto-guverna. În noiembrie 2008, Groelanda a votat în favoarea creşterii prerogrativelor privind auto-guvernarea sa, iar în 2009 a obţinut o mai mare responsabilitate privind afacerile interne. Totuşi, Danemarca îşi mai exercită controlul asupra afacerilor externe, stabilind politica financiară, consultându-se cu guvernul din Groelanda. Ţara este bogată, având cărbune, fier, plumb, zinc, diamante, aur, platină, tantalin, uraniu, peşte, foci, balene, petrol şi gaze. La creşterea economică contribuie şi turismul, tot mai multe linii de croazieră operând în prezent în apele din vest şi sud, în timpul sezonului turistic de vară.

Oassiarsuk, situat în partea de sud, este unul dintre cele mai vizitate locuri pentru frumuseţea şi trecutul său viking, fiind declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. Este una dintre cele mai liniştite şi istorice populaţii agricole din insulă. Există numeroase locuri istorice, unde vikingii s-au instalat în urmă cu peste o mie de ani. Unul dintre cele mai importante obiective, este prima biserică creştină ce a fost construită aici (în prezent renovată).

Groenlanda
Groenlanda (Puixabay.com)

Alte locuri minunate sunt Ketil, Tasermiut, Ulamertorsuag şi Nalumasortoq, unde alpiniştii profesionişti merg pentru a se urca pe ”Mare Zid”. Mai exact, fiordul Tasermiut este considerat unul dintre cele 10 minuni ale Arcticii, unde există zone preferate de alpiniştii profesionişti, care pot escalada ziduri aproape verticale ce ajung la 1500 de metri. Toată această zonă este de o frumuseţe incredibilă, putând fi admirată fauna şi natura în toată splendoarea sa. Vă puteţi bucura de frumuseţea fiordului şi prin traseele de drumeţie în jurul său sau navigând pe el.

Clopoţel în insula Groenlanda
Clopoţel în insula Groenlanda (Pixabay.com)

Capitala Nuuk este o bijuterie din sudul insulei, oraşul fiind fondat de misionarul norvegian Hans Egede. Are o populaţie de 15.000 de locuitori, majoritatea fiind inuiţi, ce vorbesc limba groenlandeză, dar sunt şi danezi. Cuvântul Nuuk înseamnă în groenlandeză cap (geografic).

Una dintre atracţiile principale este plimbarea cu caiacul între insule, gheţarii şi fiordurile din sudul insulei. Toate fiordurile sunt protejate şi sunt ideale pentru navigare. Cine preferă trekking-ul, poate vizita gheţarul Qaleralig, unde aveţi parte de drumeţii cu crampoane pe suprafaţa imensă de gheaţă. Cine doreşte linişte, poate merge pe insula Uunartoq, unde se poate scălda în izvoarele înconjurate de aisberguri.

Pe de altă parte, Sermeg Kujalleg, cel mai mare gheţar din afara Antarticii, are o frumuseţe distinctivă care impresionează vizitatorii.

În iulie 2015, o echipă internaţională de geologi a descoperit, după 3 ani de verificări, că Groelanda a fost lovită de un meteorit masiv, formând un crater de 31 km diametru, ce are o vechime de trei milioane de ani. Acesta este primul crater descoperit sub unul dintre straturile de gheaţă actuale ale planetei. Descoperirea acestui crater îngropat sub gheaţă este rezultatul unui deceniu de date radar colectate de savanţi între 1997- 2014, pentru programul NASA de evaluare a climei regionale şi operaţiunea IceBridge.

După alte cercetări, a fost realizată o hartă ce prezintă lumea ascunsă de sub calota glaciară din Arctica şi Antartica. Noul atlas publicat de Times (Times Comprehensive Atlas of the Word) înfăţişează că sub stratul de gheaţă se găseşte un mega-canion (lung de 750 km şi adânc de 800 m acoperit de gheaţă), mai mare decât Marele Canion din SUA, lacuri şi un lanţ muntos de dimensiunea Alpilor, potrivit Daily Mail. Măsurătorile arată viteza cu care se reduce suprafaţa acoperită de gheaţă a Arcticii şi Antarcticii şi în cât timp ar putea să dispară totul.

Dr. Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey, afirmă: ” Dacă stratul de gheaţă ar fi îndepărtat, s-ar vedea munţii şi canioanele, ceea ce nu te aştepţi să găseşti în regiuni ca Antarctica”, explică acesta.

Vikingii, care au cucerit aceste teritorii, au fost impresionaţi de spectaculoasele fenomene naturale, de la misterioasele forme glaciare până la vulcanii neliniştiţi, gheizerele impresionante şi uimitoarele lagune albastre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură