O dronă surprinde imagini incredibile ale craterului "Poarta Iadului" [video]

Craterul „Poarta Iadului“,  situat în deşertul Karakum, din Turkmenistan
Craterul „Poarta Iadului“, situat în deşertul Karakum, din Turkmenistan (screenshot tramite video Youtube)

O dronă capabilă să reziste la temperaturi înalte a capturat imagini impresionante ale unui crater situat în deşertul Karakum, din Turkmenistan, cunoscut sub numele de „Poarta iadului“, ajungând la 1.000 de grade Celsius. Cel mai surprinzător lucru este faptul că arde de peste 40 de ani.

Craterul, de 69 de metri lăţime şi 30 de metri adâncime, s-a format după ce a explodat o platformă sovietică ce prospecta gaze naturale, lăsând în urmă această „gură a iadului“.

De teama gazelor nocive eliberate în atmosferă, au incendiat rămăşiţele cu speranţa că flăcările se vor stinge în câteva săptămâni, dar nu s-a întâmplat astfel. Nu s-a stins, arde din 1971 şi a ajuns atracţia turistică a regiunii.

"Istoria craterului este fascinantă. Se spune că ruşii au forat deşertul în căutarea gazelor naturale în cea de-a patra ţară cea mai bogată din lume. Cu toate acestea, unele erori în calcule au făcut ca maşinăria să explodeze”, a relatat Alessandro Belgiojoso, operator şi fotograf cu drone, pentru Daily Mail (Fire in the hole! Drone captures amazing aerial footage of crater nicknamed 'The Door to Hell' that's been burning for more than 40 years).

Craterul, aflat la 150 de kilometri de capitala Turkmenistanului (Ashgabat), a devenit o atracţie pentru sute de spectatori care doresc să-l viziteze.