O crimă în Tiananmen înscenată pentru a susţine o minciună, spune un martor

Comemorarea masacrului din Piaţa Tiananmen, 4 iunie 2012 în Hong Kong. Pe pancardă scrie "reabilitaţi mişcarea 4 iunie"
Comemorarea masacrului din Piaţa Tiananmen, 4 iunie 2012 în Hong Kong. Pe pancardă scrie "reabilitaţi mişcarea 4 iunie" (Sung Pi Lung / The Epoch Times)

Propaganda regimului chinez cu privire la evenimentele din 4 iunie 1989 a susţinut mereu că soldaţii erau acolo pentru a linişti o mulţime violentă. Un martor a văzut o crimă ce a fost folosită pentru a susţine acea afirmaţie falsă.

Moartea soldatului Cui Guozheng a fost folosită intens de mass media condusă de stat ca dovadă a faptului că studenţii erau manipulaţi de un grup mic de golani care încercau să iniţieze o revoltă anti-Partid la scara mare.

Conform lui Zhao Zhen (alias), şapte sau opt oameni au început sa îl bată pe soldatul Cui Guozheng cu bare groase de metal, lungi de aproximativ 70-80 cm, în mijlocul unei mulţimi mari de oameni în Piaţa Tiananmen.

Cui a strigat după ajutor dar bătaia nu a încetat. Imediat ce Cui a fost incapabil să se mişte, bărbaţii au turnat benzină pe el şi i-au dat foc. Zhao a spus că trupul lui Cui a avut spasme în timp ce ardea.

“Acei golani [după omorârea soldatului prin bătaie şi incendiere] au discutat despre deschiderea stomacului său şi a-l arăta publicului. ... Ei cu siguranţă nu erau cetăţeni sau studenţi”, a spus Zhao, care a adăugat că studenţii manifestanţi nu aveau arme. Zhao a spus că golanii erau soldaţi deghizaţi ca şi manifestanţi.

“La acea vreme, mulţimea era furioasă. După acest eveniment, oamenii nu mai puteau să observe calm sau să analizeze situaţia reală”, a spus Zhao. “Îmi aduc aminte că tot mai mulţi oameni [din mulţime] nu au fost de acord cu uciderea lui Cui deoarece ei nu vroiau să pară a fi manifestanţi violenţi.”