O cooperare rară: Statul Islamic şi talibanii execută un atac comun în Afganistan

Grupul jihadist Statul Islamic şi mişcarea talibană, care este aliată cu grupul Al-Qaeda, sunt acuzaţi că şi-au unit forţele pentru a desfăşura un atac terorist fatal în Afganistan, soldat cu moartea a aproximativ 50 de civili şiiţi şi luarea în captivitate a altor câteva sute de persoane.
Luptători talibani
Luptători talibani (Getty Images)

AFP a precizat că incidentul evidenţiază o “rară cooperare” între cele două grupuri teroriste, ambele fiind implicate în diverse lupte teritoriale de când Statul Islamic este prezent în regiunea Afganistan-Pakistan în ianuarie 2015.

Oficialii locali au declarat că, într-o operaţiune comună desfăşurată în 5 august într-un sat majoritar şiit, luptătorii talibani şi cei ai Statului Islamic au ucis aproximativ 50 de bărbaţi, femei şi copii, după ce au învins o miliţie susţinută de guvern în cadrul unei bătălii de două zile. De asemenea, cele două grupuri au luat ostatici sute de persoane, au mai adăugat oficialii.

Talibanii au negat că a fost vorba de o operaţiune comună, susţinând că un grup condus de unul dintre comandanţii săi a desfăşurat atacul.

Totuşi, RFE/RL a aflat de la săteni că au văzut jihadiştii fluturând steagul alb al talibanilor şi steagul negru al Statului Islamic în timpul atacului, care a avut loc într-un sat izolat din provincia nordică afgană Sar-e Pul.

Dar, potrivit oficialilor afgani, jihadiştii au eliberat în 8 august peste 230 de persoane capturate în timpul atacului din 5 august.

Totuşi, o sursă afgană din serviciile de securitate a declarat pentru AFP că aproximativ 100 de persoane încă sunt ţinute ostatice în localitatea Mirza Olang, situată în districtul Sayad al provinciei Sar-e Pul.

Pentagonul consideră că mulţi luptători ai Statului Islamic în Afganistan par să fie dezertori din Mişcarea Islamică a Uzbekistanului (IMU), care a luptat alături de Al-Qaeda şi talibani împotriva trupelor conduse de SUA. Uzbekistanul se află în nordul Afganistanului, în apropierea provinciei Sar-e Pul.