O companie oferă angajaţilor şase săptămâni de concediu suplimentar, la fiecare şapte ani

Clif Bar, o companie de produse alimentare din Emeryville, un oraş în Alameda din statul american California, îşi încurajează angajaţii să caute "aventura".

Gary Erickson şi Kit Crawford
Gary Erickson şi Kit Crawford (http://clifbarfamilyfoundation.org)

Urmând filozofia potrivit căreia un lucrător fericit este unul care munceşte dublu, firma Clif Bar a anunţat că va finanţa o vacanţă în plus pentru toţi angajaţii săi, încurajându-i să plece "în căutarea aventurii".

Gary Erickson şi Kit Crawford, fondatorii companiei, au lansat propunerea

Pentru fiecare şapte ani de serviciu în cadrul companiei, lucrătorii vor avea posibilitatea să-şi petreacă de la şase până la opt săptămâni sabatice, plătite integral, pentru a face ceea ce doresc, de la petrecerea timpului cu familiile lor, la călătorii sau să-şi îndeplinească obiectivele pe care altfel nu şi le-ar putea permite.

Firma urmăreşte o politică bazată pe filozofia că angajatul este pe primul loc, succesul sau creşterea venitului compaiei depinzând de prosperitatea lucrătorilor săi şi de comunitatea Clif Bar. Motto-ul companiei, anunţat pe site-ul propriu, este: "Compania noastră sunt oamenii noştri" , "Noi lucrăm pentru a crea un mediu în care angajaţii noştri pot să crească şi reuşesc să-şi trăiască viaţa aşa cum doresc ei".

Peste 100 de angajaţi au beneficiat de acest program sabatic, iar alţii 20 sunt la a doua sau a treia vacanţă plătită. Ei îşi folosesc timpul acordat în diferite moduri, de exemplu, un tur pe stadioanele de baseball din SUA, fac cursuri de gătit, sau, pur şi simplu îşi însoţesc copiii la şcoală în fiecare zi.

Claudia Perkins, vicepreşedinte de resurse umane, şi-a folosit săptămânile libere pentru a participa la o conferinţă de pace în Israel şi Palestina, împreună cu soţul. "Niciodată nu am avut opt ​​săptămâni libere în viaţa mea de adult", îşi povesteşte experienţa. "Am trăit această perioadă ca pe o oportunitate de a obţine o perspectivă în toate aspectele bune legate viaţă şi ce înseamnă acest lucru", relatează situl web abc.com.

Ben Huffmaster, Senior Sales Manager, a ales să-şi petreacă săptămânile într-o călătorie cu familia, deconectat de muncă. "Într-adevăr, acesta este timpul tău destinat să faci ceea ce doreşti, ştiind că ai un loc de muncă asigurat şi primeşti în continuare un salariu", spune el. "Poţi face ce ai visat şi n-ai avut încă timp să faci. Te întorci cu o senzaţie de prospeţime şi concentrat, ştiind că alţi colegi ţi-au acoperit absenţa".

Această măsură specifică nu e doar în beneficiul angajaţilor, ci oferă, de asemenea, valoare companiei. Oferindu-le angajaţilor o odihnă mentală, o pauză pentru a-şi încărca bateriile, poate preveni epuizarea şi le permite acestora să devină mult mai productivi şi mai responsabili în munca lor.