O călătorie prin istoria muzicii: Flautul de Aur revine la Bucureşti

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
O călătorie prin istoria muzicii caracterizată de virtuozitate, eleganţă şi chiar umor. Un recital inedit. Un colaj de piese din toate timpurile: de la Baroc, Clasicism şi Romantism, până la muzica zilelor noastre, cu exemple spectaculoase din jazz, muzică de film sau chiar folclor. Un instrument de aur cu un sunet absolut special şi doi mari muzicieni : flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail.

Acestea sunt ingredientele celei de-a treia ediţii a Turneului 'Flautul de Aur'', ingrediente ce au făcut deja deliciul spectatorilor din trei oraşe, urmând ca, după o altă oprire la Ploieşti (4 iunie), să încânte şi publicul Sălii Radio din Bucureşti, într-un recital extraordinar pe data de 5 iunie.

'Programul a fost foarte, foarte, frumos Am putea să spunem că ne-a mers la suflet . Am plutit, pur si simplu.'

'Ne-a plăcut foarte mult interactivitatea. Excepţională. Un spectacol de excepţie pe care l-am vrea mai des. Păcatul celor ce n-au venit care au pierdut o astfel de ocazie. Muzica ne face mai buni şi mai generoşi.'

'Mi-a plăcut foarte mult într-adevăr. Am mai fost la concerte. Mie îmi place mult Bach, dar şi muzica de jazz, cum a fost Johnny Răducanu. Chiar a fost o combinaţie reuşită. A îmbinat toate stilurile... A fost o trecere aşa de lină de la o epocă la alta, de la un stil la altul', au spus spectatorii ce au avut deja prilejul de a asculta recitalurile.

'Am plecat cu o maşină imprimată cu însemnul nostru distinctiv, adică 'Flautul de aur' spre inima Olteniei, la Craiova şi mai apoi la Caracal. Ne-au întâmpinat un soare parcă mai cald ca niciodată pentru această perioadă şi un public mai doritor de muzică clasică decât îmi imaginasem în cele mai frumoase vise. A mai trecut încă o zi şi am ajuns la Piteşti unde s-a iscat o furtună mai ceva ca-n filme. Mă întrebam în sinea mea: de ce, Doamne, piteşti soarele de noi? Şi totuşi publicul a fost mai mult şi mai bun ca niciodată. Iar pentru că, în această ediţie, propunem melomanilor un 'Recital de bisuri', la care, până acum, publicul a reacţionat extraordinar, ovaţionându-ne minute în şir, vom striga şi noi, de pe scena sufletului nostru, cu toată inima, un bravo prelung, pentru faptul că publicul nostru este mai generos, mai frumos şi mai inimos decât oriunde în lume' , rezumă Ion Bogdan Ştefănescu această primă parte a turneului.

Cu siguranţă, fără un instrument performant, aceste bijuterii muzicale nu ar fi atât de bine puse în valoare. Ion Bogdan Ştefănescu este singurul artist din România care deţine un flaut din aur de 18k, creaţie a companiei japoneze Muramatsu, prima companie din Japonia care a început să creeze flaute pentru profesionişti, încă de la începutul secolului XX.

Dar pentru că flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este şi un poet consacrat, membru al Uniunii Scriitorilor, publicul Sălii Radio va mai avea parte şi de o altă surpriză. În pauza recitalului va avea loc lansarea celui mai recent volum al său intitulat 'Lui', apărut la editura Tracus Arte cu gravuri semnate de Mircia Dumitrescu. 'Ar putea fi un poem-rugăciune cu 52 de secvenţe, o carte cu totul si cu totul specială care vizează, în primul şi primul rând, o călătorie în interior şi eliberarea de sine, prin intermediul dumnezeirii(...) Aş putea afirma că avem de a face cu una dintre cele mai interesante cărţi spirituale care au apărut în România în ultimii ani. Nu este neapărat o carte de poezie, deşi foloseşte acest gen. Este o carte profund spirituală', a spus scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Recitalurile turneului extraordinar FLAUTUL DE AUR - ediţia a III-a', care se desfăşoară în perioada 27 mai-14 iunie 2013 vor ajunge pe 4 iunie la Ploieşti la Sala Filarmonicii, pe 5 iunie la Bucureşti la Sala Radio, pe 12 iunie la Oradea la Sala Filarmonicii. Ultimul spectacol va avea loc pe 14 iunie la Tulcea în incinta Teatrului Jean Bart, încep la ora 19, iar biletele se găsesc la casele de bilete ale sălilor de concert.