NYT, exploziv: Un plan saudit in valoare de 2 miliarde de dolari pentru asasinarea unor lideri iranieni

Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite.
Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite. (Getty Images)

Un articol exploziv publicat de ziarul american New York Times (NYT), citând multe surse anonime familiare cu problema, a detaliat cum oficiali de rang înalt ai serviciilor de informaţii saudite au conspirat pentru asasinarea unor lideri iranieni – inclusiv Qassim Suleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului (IRGC). Aparent, în acest complot, saudiţii au luat în considerare folosirea de contractori privaţi, abordându-l chiar pe Erik Prince, fostul director al companiei de securitate Blackwater şi, la acea vreme, consilier al echipei de tranziţie a preşedintelui american Donald Trump, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Discuţiile au avut loc cu aproximativ doi ani înainte de asasinarea jurnalistului Kamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul, pe când Mohammed bin Salman încă era ministru al apărării şi vice-prinţ moştenitor al Regatului saudit şi se afla în plină campanie de amplificare a operaţiunilor de spionaj din afara Arabiei Saudite.

În timpul unei întâlniri din martie 2017 cu privire la planul de sabotare a economiei Iranului, conform remarcilor făcute de trei persoane familiare cu discuţiile, saudiţii i-ar fi întrebat pe oamenii de afaceri [participanţi] dacă desfăşoară operaţiuni letale, precizând că erau interesaţi de uciderea unor oficiali iranieni de rang înalt, potrivit raportului din NYT.

Conform NYT, un grup internaţional de oameni de afaceri l-a asistat pe directorul adjunct de la acea vreme al serviciului de spionaj saudit, Ahmed al-Assiri (concediat recent în cazul uciderii lui Khashoggi) să prezinte planul unor contractori privaţi şi unor aliaţi occidentali, în mod special SUA, având ca scop final să „asasineze inamici iranieni ai Regatului” şi să „încerce să saboteze economia iraniană”.

Planul de a folosi agenţi privaţi pentru a duce o campanie de asasinate murdare şi destabilizare împotriva Teheranului a fost prezentat în timpul unor întâlniri secrete iniţiale în care s-a discutat despre un contract în valoare de 2 miliarde de dolari.

Conform raportului NYT: „În timpul discuţiei, care a făcut parte dintr-o serie de întâlniri în care oamenii au încercat să obţină finanţarea saudiţilor pentru planul lor, consilieri importanţi ai generalului Assiri au pus întrebări în legătură cu uciderea lui Qassim Suleimani, lider al Forţei Quds din cadrul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului şi un om considerat a fi un duşman hotărât al Arabiei Saudite”.

NYT îi identifică pe George Nader, un om de afaceri americano-libanez şi pe un cetăţean israelian pe nume Joel Zamel, care are relaţii strânse cu serviciile de informaţii israeliene şi care deţine compania Psy-Group, ca fiind oamenii de afaceri cheie care au încercat să promoveze planul. În mod notabil, cei doi sunt martori în investigaţia desfăşurată de procurorul special american Robert Mueller asupra presupuselor legături între campania lui Trump şi Rusia, dar nu este clar dacă aceste revelaţii de ultimă oră au de a face cu respectiva anchetă.

Interesant, cei doi au fost adânc implicaţi „într-o campanie ambiţioasă de război economic împotriva Iranului” începând cel puţin cu anul 2016, când au proiectat operaţiuni precum dezvăluirea activelor globale ascunse ale Forţei Quds; crearea de conturi false pe reţelele de socializare în limba farsi pentru a alimenta tulburările în Iran; finanţarea de grupuri din opoziţia iraniană; şi publicarea de acuzaţii, reale sau fictive, împotriva unor oficiali iranieni de rang înalt pentru a-i întoarce unii împotriva celorlalţi”, conform NYT. Şi, mai mult, Nader este un cunoscut consilier al prinţului încoronat al Emiratelor Arabe Unite – o ţară aflată în linia întâi a războiului purtat în Yemen de coaliţia condusă de saudiţi împotriva rebelilor Houthi, care sunt susţinuţi de Iran.

În cele din urmă, oamenii de afaceri ar fi prezentat planul Casei Albe într-un moment în care ar fi considerat că ar fi putut ajunge la o „ureche înţelegătoare” în cadrul administraţiei Trump, aflată atunci în curs de tranziţie.

Aici intervine controversatul fondator al Blackwater, Erik Prince, care a avut mult timp propriile sale planuri pentru contracte majore cu saudiţii. Conform NYT:

„Nader şi Zamel l-au recrutat pe Erik Prince, fostul şef al companiei Blackwater şi un consilier al echipei de tranziţiei a lui Trump. Ei discutaseră deja elemente ale planului lor cu Prince, în timpul unei întâlniri în care au aflat de propriile propuneri paramilitare ale acestuia, pe care a încercat să le vândă saudiţilor. Un purtător de cuvânt al lui Prince a refuzat să comenteze.

Într-un apartament situat la etajele superioare ale hotelului Mandarin Oriental din New York, Zamel şi Nader au discutat cu generalul Assiri şi consilierii săi despre planul lor privind Iranul. Saudiţii au fost interesaţi de idee dar au susţinut că era atât de provocatoare şi potenţial de destabilizatoare încât au dorit să obţină aprobarea administraţiei Trump înainte ca Arabia Saudită să plătească pentru campanie.”

Detaliile acestor întâlniri sunt necunoscute, dar ceea ce se ştie este faptul că Nader a avut oarecum un acces de rutină la Casa Albă în perioada în care a încercat să prezinte propunerea.

Potrivit NYT: „După ce Trump a fost investit oficial în ianuarie 2017, Nader s-a întâlnit deseori cu oficiali ai Casei Albe pentru a discuta despre planul de sabotare economică a Iranului”.

În timp ce este neclar în ce măsură ar fi fost pus în mişcare planul ambiţios, un număr de jurnalişti şi analişti au făcut o legătură între acel plan şi revelaţia bombă de luna trecută că veterani paramilitari ai Beretelor Verzi, SEAL şi CIA au fost angajaţi sub egida unei companii de securitate din SUA numită Spear Operations Group pentru a deveni ceea ce un raport exclusiv al BuzzFeed a descris ca fiind „echipa de asasini” privată a Emiratelor Arabe Unite şi a liderului de facto al acestei ţări, prinţul moştenitor Mohammed bin Zayed al Nahyan (MBZ).

Începând cu 2015, susţine Zero Hedge, Emiratele Arabe Unite au trimis în Yemen un grup de aproximativ 12 contractori privaţi, majoritar americani, pentru a asasina clerici proeminenţi şi figuri politice care au intrat în conflict cu MBZ în ţara zguduită de război, unde armata emiratelor a jucat un rol principal în campania de bombardare continuă ce este desfăşurată de coaliţia condusă de Riad. Se pare că grupul de contractori ar fi primit liste cu ţinte active, prin intermediul lanţului de comandă al armatei emiratelor.