NVIDIA dezvăluie următoarea generaţie de procesoare pentru autoturismele complet autonome

Compania de procesoare grafice NVIDIA din Silicon Valley a lansat marţi primele cipuri pentru dezvoltarea autovehiculelor complet autonome şi a declarat că are peste 25 de clienţi care lucrează la construcţia unei noi clase de autoturisme, robotaxis - vehicule care se vor deplasa autonom pe rute atent alese - şi camioane de transport marfă.
CEO-ul Nvidia, Jensen Huang
CEO-ul Nvidia, Jensen Huang (captură foto)

Grupul Deutsche Post DHL, cea mai mare companie de curierat şi logistică din lume, şi ZF [ZFF.UL], un furnizor de piese auto de top, intenţionează să implementeze o flotă de camioane de livrare autonome pe baza noilor chipuri, începând cu anul 2019, a declarat NVIDIA.

Cea de-a treia generaţie a liniei de maşini Drive PX, având numele de cod Pegasus, sunt procesoare care au dimensiunile cât cele ale plăcilor de înmatriculare ale maşinilor şi sunt capabile să proceseze rapid cantităţile uriaşe de date colectate de senzori (au o putere de procesare de tip datacenter n.r.).

Acestea pot gestiona 320 trilioane de operaţiuni pe secundă, reprezentând o creştere de 13 ori mai mare decât puterea de calcul a clasei actuale PX 2.

Această îmbunătăţire dramatică este o condiţie prealabilă pentru dezvoltarea şi testarea viitoarelor autoturisme autonome, potrivit experţilor.

Gigantul de procesoare Intel şi unitatea de automobile Mobileye lucrează împreună cu producătorul german de autovehicule BMW şi furnizorul de autovehicule americane Delphi pe propria platformă autonomă de conducere, care va fi lansată în 2021. NXP a fost de acord să fie achiziţionată de Qualcomm pentru a forma cel mai mare furnizor de electronice auto din lume, în timp ce Bosch [ROBSCJ.UL], furnizorul de top auto din industrie, lucrează cu Daimler.

Directorul diviziei auto a NVIDIA, Danny Shapiro, a declarat într-un interviu că mulţi dintre primii 25 de clienţi care folosesc procesoarele Pegasus s-ar concentra pe robotaxis, care va fi construit fără volane sau frâne şi va fi utilizat doar pe rute dedicate. Firmele de autovehiculele îşi vor anunţa vehiculele care rulează folosind Pegasus la lansarea propriilor produse în lunile următoare, a notat el.

Linia Pegasus va fi disponibilă până la mijlocul anului 2018 pentru ca companiile de autovehiculele să înceapă dezvoltarea vehiculelor şi să testeze algoritmii software necesari pentru a controla viitoarele maşini fără şofer, au declarat marţi directorii de la NVIDIA la o conferinţă a dezvoltatorilor din München.

Un vehicul de nivel 5 este capabil să navigheze pe drumuri fără ajutorul şoferului şi în cea mai pură formă nu are volan sau frâne. Un autovehicul de nivel 3 are încă nevoie de un volan şi de un şofer care să preia conducerea în cazul în care maşina întâmpină o problemă, în timp ce nivelul 4 promite maşini fără şofer care circula autonom pe rute atent alese.

Acordul dintre DHL, ZF şi NVIDIA va include viitoarele camioane de transport marfă Deutsche Post StreetScooter. În München, cei trei parteneri prezintă un prototip StreetScooter care rulează folosind procesoarele NVIDIA Drive PX pentru controlul senzorilor ce includ şase camere, un radar şi un lidar sau o cameră 3D cu laser.

Datorită regulilor, testelor rutiere, preocupărilor legate de siguranţă - precum şi întrebărilor cu privire la noile procesoare de date - maşinile cu adevărat fără şofer, pentru uz personal, nu vor fi disponibile până cel puţin în 2025, potrivit experţilor.