Numărul românilor dispăruţi după cutremurul din Italia a crescut la 19

Autorităţile nu au aflat încă nimic despre soarta a 19 români consideraţi dispăruţi după cutremurul ce a lovit miercuri Italia.
Maria Ligor, Ministru delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni.
Maria Ligor, Ministru delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni. (MAE)

Numărul românilor daţi dispăruţi în Italia în urma devastatorului cutremur produs miercuri dimineaţa a urcat la 19, a declarat, pentru Digi24. ro, ministrul pentru românii de pretutindeni, Maria Ligor, aflată în zona afectată de seism.

"Au mai apărut informaţii din partea familiilor care nu reuşesc să-i localizeze pe cei apropiaţi. Avem acum 19 nume, nu toţi sunt neapărat din zona direct afectată. Lucrăm în continuare la localizarea celor dispăruţi. Am avut şi o veste bună. Aveam pe listă o familie de cinci persoane pe care nu puteam să-i localizăm. Avem confirmarea că sunt bine, sănătoşi cu toţii, sunt teferi, acasă, la Cluj”, a declarat ministrul.

Maria Ligor a mai precizat pentru Digi24. ro că mâine vor pleca spre ţară trupurile a cinci, posibil chiar şase dintre românii morţi în urma cutremurului.

Echipele Ambasadei de la Roma şi Consulatului român de la Bologna sunt acum ajutate şi de colegi din ţară. Concret, o echipă a direcţiei consulare din MAE a ajuns la Rieti.

"Am propus şi constituirea unei capacităţi de sprijin psihologic şi avem deja răspuns din partea Ministerului Sănătăţii, ne vom organiza şi în acest sens”, a adăugat ministrul pentru Românii de pretutindeni.

Reamintim că centrul Italiei a fost afectat, miercuri, 24 august 2016, de un puternic seism, în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste 290 de persoane, printre victime numărându-se, la momentul actual, 11 cetăţeni români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul echipelor consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE, Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, acţionează în mod coordonat şi întreprinde toate demersurile necesare pentru a verifica şi confirma, pe toate canalele disponibile, situaţia persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute. Verificările se derulează în permanentă coordonare cu autorităţile italiene competente.